Kubki plastikowe gwarancją higieny

Naczynia jednorazowe są nieodzowne w branży gastronomicznej. Zapewniają szybką obsługę klienta, ale przede wszystkim zachowanie odpowiednich warunków higienicznych, a więc bezpieczeństwa zdrowotnego.

Kubki plastikowe – higiena przede wszystkim

Kubki plastikowe są naczyniem jednorazowym o najszerszym zastosowaniu. Z jednej strony wynika to z faktu, że mogą być stosowane do serwowania napojów o różnej temperaturze, od tych zimnych, po te gorące.

Najważniejszą ich zaletą jest gwarancja zachowania warunków higienicznych. Wszystkie kubki plastikowe muszą posiadać atesty sanitarne potwierdzające możliwość kontaktu z żywnością. Po użyciu powinny być wyrzucane do odpowiednich pojemników.

Tylko w warunkach domowych kubek plastikowy może być użyty ponownie po wcześniejszym umyciu.

Plastikowe kubki i ich zalety

Plastikowe kubki są przede wszystkim uniwersalne. Ich zróżnicowana wielkość sprawia, że mają zastosowanie w lokalach gastronomicznych, podczas promocji lub imprez masowych. W każdym z tych wypadków kształt, wielkość i kolor kubków można dostosować do potrzeb.

Poza uniwersalnością kubek plastikowy jest bardzo tani, a to sprawia, że jest powszechnie dostępny. Może być wykorzystywany zarówno w celach komercyjnych, jak i indywidualnych.

Lokale gastronomiczne serwują w nich oferowane napoje, natomiast rodzice dzięki nim mogą zorganizować bezpieczną imprezę dla dzieciaków i będą mieli znacznie mniej sprzątania.

Naczynia i kubki jednorazowe są niezbędne podczas organizowania imprez masowych dla mieszkańców. Ich największą atrakcją są występy artystyczne lub zawody sportowe. Zawsze wtedy towarzyszą im stoiska z ciepłymi posiłkami oraz różnego rodzaju napojami. Naczynia jednorazowe zapewniają zapewnienie odpowiednich warunków higienicznych.

Ze względu na ochronę środowiska właściciele punktów gastronomicznych powinni zapewnić segregację pojemników. Wystarczą do tego dwa stojaki z workami odpowiedniego koloru. Do worków niebieskich konsumenci będą wrzucać tekturowe tacki na kiełbaski i smażony boczek, natomiast w workach niebieskich powinny lądować kubki plastikowe, plastikowe widelczyki i łyżeczki.

Wszystkie te artykuły podlegają recyklingowi, a więc są całkowicie bezpieczne dla środowiska.