Rydze marynowane pomogą Ci przetrwać zimę

Zima niestety, jak wszyscy wiemy, nie jest taka bogata w smaki kulinarne jak inne pory roku. Mimo tego, że zajadamy się mandarynkami i pomarańczami często odczuwamy brak naszych rodzimych smaków. Jak przetrwać tę porę roku? Jak zachować w naszych kuchniach różnorodność i pomysł nawet w lutym? Zostań z nami i czytaj poniższy artykuł!

Przygotuj się!

Nie ma na co czekać i robić zapasy na zimę na ostatni dzwonek. Powinniśmy czerpać wiedzę od leśnych zwierząt np. wiewiórek, które całe lato gromadzą w dziupli orzechy. Nie ma więc na co czekać i zacząć robić przetwory, kiedy wszystkich produktów jest pod dostatkiem.

Wielu z nas specjalizuje się w dżemach, konfiturach oraz nalewkach z owoców z przydomowego ogródka lub kupionych na rynku. Nie wolno nam jednak zapominać o tych wytrawnych przekąskach, takich jak rydze marynowane! Nie dajmy się przygnębić szarudze za oknem. Do dzieła!

Rydze

Rydze dzięki swojemu wyjątkowemu i niepowtarzalnemu smakowi zyskały sobie spore grono miłośników. Nic w tym dziwnego, trzeba przyznać, że są naprawdę wyśmienite. O ile świeżo po zebraniu możemy je usmażyć na masełku lub panierować, tak w zimę trzeba sobie radzić w inny sposób. Te pyszne grzyby pojawiają się w polskich lasach już w sierpniu, a znikają dopiero w listopadzie, co daje nam naprawdę wiele czasu, by pozamykać je w słoiczki wraz z zapachem późnego lata.

Marynowanie nie jest skomplikowanym procesem i zajmuje naprawdę parę chwil. Nie potrzeba do niego nie wiadomo jakiej ilości grzybów, wystarczy tyle, ile uznamy za stosowne. Nie potrzebujemy też do niego wielu składników. Cały przepis kończy się na rydzach, occie, wodzie, cebuli i przyprawach, takich jak pieprz, liście laurowe, ziarna gorczycy, cukier i sól.

Co dalej?

Po zamknięciu grzybów w słoiczki i po odłożeniu ich na półkę w domowej spiżarni przychodzi nam na myśl pytanie: Co dalej? Dalej, należy poczekać, aż przyjdą chłodniejsze dni i cieszyć się ze wspaniałych właściwości smakowych, jakie dają nam rydze marynowane w zalewie.

Nawet jeżeli osobiście nie przepadasz za grzybkami na pewno sprawdzą się one jako świetny dodatek chociażby podczas wigilii, kiedy na stołach przecież królują dania z grzybów oraz ryb. Rydze marynowane mogą być też świetną przekąską pod zakrapiane wieczory, którym sprzyja okres noworoczny. Podkreślą one smak każdej sałatki czy sosu.

Pamiętaj, że rydzom nie służy suszenie. Tracą one wtedy swój wspaniały smak i stają się zwyczajnie gorzkie. Więc jeżeli, chcesz by były one z Tobą przez cały rok musisz je zamarynować!