Jak wybrać pojemniki masarskie?

Koniecznie należy mieć świadomość, że obecnie wybranie pojemników masarskich jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem niż mogłoby się wydawać? Nie wszystkie przedsiębiorstwa działające w branży transportowej czy logistycznej mają bowiem świadomość, jakie kwestie trzeba uwzględnić wybierając pojemniki plastikowe na mięso. Na jakie aspekty należy zwrócić szczególną uwagę?

Odpowiednie certyfikaty i atesty

Pojemniki plastikowe na mięso muszą oczywiście posiadać wszystkie aktualne certyfikaty czy atesty. Firma transportowa nie może przewozić mięsa w pojemnikach, które nie będą spełniały podstawowych norm. Warto zatem zaopatrzyć się w pojemniki na mięso od renomowanych producentów. Doskonałym przykładem może być firma Schoeller Allibert, która może pochwalić się ogromnym doświadczeniem jeżeli chodzi o produkcję tego typu pojemników. Koniecznie trzeba mieć świadomość, że firmy, które transportują mięso do krajów Unii Europejskiej muszą być wyposażone w pojemniki masarskie charakteryzujące się odpowiednimi standardami.

Właściwe przewożenie mięsa

Pojemniki na mięso muszą być bardzo wysokiej jakości, ponieważ będą przewożone w nich bardzo delikatne produkty żywnościowe. Warto mieć świadomość, że konieczne jest spełnienie bardzo dużej liczby wymagań przez firmę transportową, by możliwe było zajmowanie się przewożeniem wspomnianego towaru.

Rekomendowane jest uważanie przede wszystkim na mięso, które nie tylko nie jest przetworzone, ale również zakonserwowane. Należy także zdawać sobie sprawę, że istnieją specjalne normy określające w jakich dokładnie warunkach może być transportowane mięso. Konieczne są oczywiście odpowiednie pojemniki masarskie. Bardzo istotne znaczenie będzie miała także temperatura. Nie wszyscy wiedzą, że transportowanie dziczyzny mniejszych zwierząt będzie możliwe przy maksymalnej temperaturze 4 stopni Celsjusza, z kolei większych zwierząt nawet do 7 stopni Celsjusza.

Należy mieć także świadomość, że mięso czerwone można przewozić maksymalnie w temperaturze wynoszącej 7 stopni Celsjusza. Trzeba jednak zaznaczyć, że zdecydowanie bardziej restrykcyjne warunki obowiązują dla mięsa króliczego i drobiu. Nie można bowiem ich transportować w wyższej temperaturze niż 4 stopnie Celsjusza. Z kolei w przypadku podrobów obowiązuje temperatura do 3 stopni Celsjusza.