Żywność ekologiczna – tak czy nie?

Moda na zdrowy styl życia nie przemija i stopniowo obejmuje kolejne grupy ludzi. Od kilku lat konsekwentnie wzrasta zainteresowanie żywnością organiczną pochodzącą ze zrównoważonych źródeł. Nic dziwnego, gdyż naturalna żywność niesie za sobą ogromne korzyści dla dobrostanu fizycznego i psychicznego ludzkiego organizmu. Prawidłowe odżywianie to zdrowie, energia i dobre samopoczucie.

Natura czy chemia

Szczupła sylwetka, poczucie witalności za którym idzie chęć do życia i energia do działania, większa siła i wydolność organizmu – to tylko część korzyści jakie oferuje zdrowa żywność. Jednak nie sposób się nie zgodzić z faktem, że przetworzone jedzenie ma swoje zalety. Długi okres przydatności do spożycia czy niższa cena sprawiają, że ten rodzaj żywności bardzo często ląduje w koszykach sklepowych wielu ludzi. Czy się to na dłuższą metę opłaca? Zdecydowanie nie, gdyż niska wartość odżywcza wysoko przetworzonego jedzenia, duża ilość sztucznych konserwantów, barwników, aromatów, tłuszczu oraz cukru w dalszej perspektywie z pewnością odbije się niekorzystnie na zdrowiu.

Naturalna żywność – naturalnie!

Zdrowa żywność, zwana też żywnością ekologiczną czy organiczną, to najlepszy środek zaradczy na choroby spowodowane złym odżywianiem. Z roku na rok obserwuje się rosnącą świadomość konsumentów, którzy z rozmysłem wybierają naturalną alternatywę, pochodzącą z rolnictwa ekologicznego i hodowli szanujących zrównoważone reguły produkcji żywności. Dostępność artykułów spożywczych z gamy ekologicznej jest coraz większa, każdy z nas bez problemu znajdzie w najbliższej okolicy sklep ze zdrową żywnością bądź takowy dział w większych marketach.

Eko czy bio

Terminy takie jak żywność ekologiczna czy bio artykuły spożywcze używane są zamiennie i oznaczają to samo. Naturalna żywność najczęściej oznaczona jest odpowiednimi certyfikatami, ma na swoim opakowaniu wyraźnie zaznaczone charakterystyczne logo. Jednak bez względu na to zawsze warto krytycznie spojrzeć na skład produktu. Nieuczciwi producenci lubią wykorzystywać trend na żywność eko i oznaczają tak produkty nie spełniające założeń. Miejscem, gdzie co do pochodzenia asortymentu nie trzeba mieć wątpliwości, będzie sklep ze zdrową żywnością.