Jak zrobić barszcz z koncentratu?

Tradycyjne gotowanie barszczu czerwonego może trwać kilka tygodni. Tak, dokładnie: tygodni. Zakłada bowiem przygotowanie zakwasu buraczanego, co może naprawdę potrwać. Z pomocą jednak może przyjść koncentrat barszczu czerwonego. Dowiedz się, jak z jego pomocą łatwo przygotować zupę.

Barszcz czerwony z koncentratu

Zwolennicy kuchni tradycyjnej z pewnością początkowo będą niechętnie patrzeć na koncentrat barszczu czerwonego, jednakże po spróbowaniu od razu można stwierdzić, że jest tak samo smaczny, jak ten przygotowywany na zakwasie.

Koncentrat barszczu buraczanego jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej receptury. Dzięki niemu przygotowanie zupy nie jest ani czasochłonne, ani nie wymaga za wiele pracy. Na dodatek dobrze przygotowany, ekologiczny koncentrat także jest skarbnicą składników odżywczych i wartościowych witamin, zatem barszcz jest tak samo wartościowy, niezależnie od tego, co jest jego podstawą. Więcej, warto także wiedzieć, że ponieważ zupa na bazie koncentratu jest mniej kwaśna, jest bardziej bezpieczna dla osób, którym doskwierają problemy żołądkowe i trawienne.

Koncentrat barszczu czerwonego – jak przygotować zupę?

Tak naprawdę przygotowanie zupy na bazie koncentratu barszczu czerwonego jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko domowego bulionu, może być warzywny, drobiowy lub na mięsie drobiowo-wołowym. Do zupy dodaje się także liście laurowe, goździki, majeranki i ziele angielskie. Koncentrat dodaje się do zupy w proporcjach podanych na opakowaniu.

Aby zupa była smaczniejsza, należy ją dobrze doprawić. Pieprz jest tutaj najważniejszy – ostrzejszy barszczyk jest idealny, na dodatek świetnie sprawdza się na imprezach. W zupie jednak nie może zabraknąć także soli i odrobiny cukru. A jeśli lubisz kwaśniejszy barszcz, dobrze sprawdzi się sok z cytryny.

Jak podawać barszcz czerwony?

Barszcz czerwony to uniwersalna zupa, która pasuje do wielu różnych okazji i dodatków. Najbardziej kojarzy nam się z Wigilią, w towarzystwie uszek, ale tak naprawdę sprawdza się podawana na wiele sposobów. Na przyjęciach nadal podaje się go w towarzystwie krokietów lub pasztecików – wspaniale do niego pasują. A przepiękny kolor barszczu ładnie wygląda na stole w szklankach lub flaczarkach.

Barszcz czerwony to także świetne danie na obiad. Można podawać go z uszkami lub z ziemniakami czy kawałkami ugotowanych buraczków. Zupa jest naprawdę pożywna i posmakuje wszystkim, niezależnie od wieku i upodobań. Wspaniałym towarzystwem dla barszczu będą bułeczki drożdżowe z nadzieniem mięsnym lub warzywnym.