Jak zrobić pyszny barszcz czerwony? Wyjaśniamy krok po kroku

Aromatyczna, lekko kwaskowa, ale też słodka zupa z buraków pojawia się na polskich stołach dość często. Barszcz czerwony w pierwszym odruchu najczęściej kojarzy się z Bożym Narodzeniem, jednakże w wydaniu z ziemniaczkami można jeść go także na obiad. To pełnowartościowy posiłek. A przy tym jaki pyszny!

Barszcz czerwony z zakwasu czy koncentratu?

Barszcz czerwony przygotowywany tradycyjnie na zakwasie buraczanym jest nieco skomplikowany w przygotowaniu. Przede wszystkim zrobienie zakwasu potrafi trwać bardzo długo – czasami nawet kilkanaście dni. Dlatego nie zawsze, kiedy mamy ochotę na tę smaczną i zdrową zupę, możemy ją od razu przygotować.

Tutaj z pomocą przychodzi właśnie koncentrat barszczu czerwonego. Jest to gotowy koncentrat, który dodaje się do bulionu. Dobrej jakości produkt ma właściwości typowe dla zwykłego barszczu czerwonego i wspaniale smakuje. Barszcz zrobiony na jego bazie jest nawet smaczniejszy, ponieważ może być trochę bardziej kwaśny, co wiele osób najbardziej lubi w czerwonym barszczyku. Zupę można doprawić po swojemu i smakuje zupełnie jak tradycyjna, ale jej przygotowanie jest po prostu błyskawiczne.

Koncentrat barszczu czerwonego – jak przygotować barszcz?

Przygotowanie zupy z koncentratu barszczu czerwonego nie jest wcale takie trudne. Tak naprawdę możesz zrobić ją na bulionie wegetariańskim lub mięsnym rosole, więc każdy będzie zadowolony z zupy. Stosunek koncentratu do wywaru może być różny w zależności od rodzaju koncentratu.

Zupę oczywiście należy doprawić. Do barszczu najczęściej dodaje się majeranek – ta aromatyczna przyprawa doda potrawie niezwykłego aromatu i wspaniałego posmaku, dlatego nie należy na niej oszczędzać. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, koniecznie należy dodać do zupy co nieco pieprzu. Zbyt delikatny smak można nieco podkręcić sokiem z cytryny, niektórzy jednak dodają nieco octu. Barszcz można doprawić według swoich upodobań.

Jak podawać barszcz czerwony

Barszcz czerwony podaje się w różnej formie. Czysty, bez zabielania z uszkami pojawia się wśród dwunastu wigilijnych potraw. Także nie zabiela się go, jeśli pojawia się jako napój na przyjęciach. Wtedy podaje się go w szklankach lub flaczarkach, najczęściej w towarzystwie krokietów lub pasztecików. W takiej formie powinien być nieco ostrzejszy niż na co dzień.

Na obiad dobrze sprawdzi się barszcz czerwony zabielony śmietaną z ziemniakami i kawałkami czerwonych buraczków. Tak przygotowana zupa jest sycąca i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny, to pełnowartościowy posiłek, który posmakuje każdemu.