Począwszy od lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku coraz częściej sugeruje się, że osoby, które chcą zgubić nadmiar kilogramów i poczuć się lepiej, powinny zrezygnować z węglowodanów. Diety bez węglowodanów także dziś cieszą się dużą popularnością. Najbardziej restrykcyjną z nich jest dieta ketogeniczna. Na czym polega?
Dieta ketogeniczna – charakterystyka
Dieta ketogeniczna to dieta bez węglowodanów jadłospis której bazuje na zastępowaniu ich produktami o wysokiej zawartości tłuszczu. Bazuje ona na obserwacji ludzkiego organizmu. Wynika z niej, że ten wcale nie pracuje gorzej, gdy nie dostarcza się mu węglowodanów uznawanych za główne źródło energii. Postawiony w takiej sytuacji organizm szuka innego „paliwa” i najczęściej koncentruje się na tłuszczach. Dieta bez węglowodanów w swojej najbardziej rygorystycznej postaci przeważnie nie jest zalecana jako rozwiązanie stosowane przez całe życie. Zwraca się jednak uwagę na to, że nawet przestrzeganie jej przez dwa lub trzy miesiące może odbić się korzystnie na funkcjonowaniu naszego organizmu. Dieta ta pozwala na pozbycie się zbędnych kilogramów, jest jednak również cennym wsparciem w procesie leczenia wielu chorób, w tym choćby padaczki lekoopornej.
Dieta bez węglowodanów – zasady
W przypadku najbardziej restrykcyjnej diety bez węglowodanów jadłospis konstruuje się przede wszystkim z myślą o tym, aby zastąpić węglowodany tłuszczami. Jest to zatem dieta, która podchodzi ostrożnie również do spożycia białek. Istnieją przynajmniej dwa jej popularne warianty, w obu wskazuje się przy tym na korzyści, jakie daje regularność posiłków. Najczęściej praktykowanym podziałem jest ten, który zakłada jedzenie trzech głównych dań oraz dwóch przekąsek w ciągu dnia.Restrykcyjność tego sposobu żywienia sprawia, że wówczas, gdy wchodzi tego rodzaju Dieta bez węglowodanów jadłospis powinien być opracowywany indywidualnie dla każdego pacjenta. Pozwala to na uwzględnienie charakterystycznego dla niego zapotrzebowania kalorycznego, zapewnia też większą dbałość o jego zdrowie. Nawet najstaranniej opracowane menu nie zwalnia jednak z obowiązku regularnego badania wpływu diety na organizm.