Fartuch i rękawice kuchenne – tego nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

Cofnij się myślami w czasie i pomyśl, ile razy podczas gotowania poplamiłeś swoje ubranie lub poparzyłeś się w ręce. W kuchni jest to nieuniknione, chyba że posiadasz odpowiednie akcesoria. Aby więcej nie dochodziło do takich sytuacji – w końcu oparzenia bywają bolesne, a niektóre zabrudzenia ciężkie do usunięcia – koniecznie wyposaż się w rękawice i fartuszek kuchenny.

Elegancki fartuch kuchenny – nie tylko ozdoba!

Choć kiedyś kuchenny strój kojarzony był jedynie z atrakcyjnym dodatkiem dla młodych gospodyń, dziś doceniają go praktycznie wszyscy, zarówno kucharze amatorzy, jak i ci zawodowo zajmujący się gotowaniem.

Obecnie fartuszki kuchenne produkowane są w różnych wariantach – nie tylko, jeśli chodzi o kolor. Możesz dowolnie przebierać w modelach i wybrać ten najwłaściwszy dla siebie. Elegancki fartuszek kuchenny z wiązaniem na szyi i pasie zdaje egzamin w trakcie przygotowywania potrawy każdego rodzaju. Najczęściej sięga za kolana, staje się więc fantastyczną osłoną ubrania podczas kucharzenia.

Innym rodzajem zabezpieczenia przed plamami jest prostokątna tkanina mocowana w pasie. To podstawowy wariant fartucha, który każdy powinien mieć w swoim domu. Elegancki fartuch kuchenny w minimalistycznej formie często obszyty jest falbanką, a z przodu ma dużą, pojemną przegrodę. Możesz umieścić w niej to, co przydaje się w przygotowaniu posiłków np. kawałek suchego ręcznika papierowego.

Zabudowany model zapinany z przodu na kilkanaście guzików to idealna propozycja dla Ciebie, jeśli spędzasz w kuchni dużo czasu. Gdy zdecydowałeś się na długi rękaw, w ten sposób zabezpieczysz całe swoje ubranie przed poplamieniem. Elegancki fartuszek kuchenny zapobiega zabrudzeniu odzieży, którą akurat masz na sobie. Jaką funkcję spełniają rękawice kuchenne?

Stop oparzeniom, czyli rękawice kuchenne

Fartuszki kuchenne to nie jedyne akcesoria, które powszechnie kupowane są przez ludzi. W kuchni niezastąpione są także rękawice, które uchronią Cię przed poparzeniem. Jeśli gotujesz w garnkach, zapewne doskonale zdajesz sobie sprawę, że metalowe uszy szybko się nagrzewają. Zestawianie naczynia z gazu gołymi rękami jest niebezpieczne. Rękawice to masywne, grube ochraniacze z jednym palcem. Warto zakładać je, gdy chcesz odcedzić makaron lub ziemniaki, czy przestawić gorący garnek na inny palnik. Podobnie jak eleganckie fartuchy kuchenne, rękawice dostępne są w różnych kolorach i wzorach.