Nowoczesne skrzynki plastikowe na owoce

Ekolodzy biją na alarm w obronie środowiska, dla którego największym zagrożeniem jest wszechobecny plastik i paliwa stałe wykorzystywane do wytarzania energii. Czasami jednak wykorzystywanie opakowań plastikowych jest rozwiązaniem korzystniejszym.

Odpowiedzialny przedsiębiorca

Kampanie edukacyjne, akcje społecznościowe oraz doskwierający na co dzień smog powodują zmianę zachowań konsumenckich. Klienci na zakupy biorą własne siatki, kupują artykułu w opakowaniach wielorazowego użytku lub pochodzących w całości z recyklingu.

Wielu odpowiedzialnych przedsiębiorców wprowadza w swoich firmach zasady zrównoważonego rozwoju, które mają chronić środowisko dla kolejnych pokoleń. Jest o oczywiście pożądana reakcja na zmiany zachowań konsumentów.

Plastiku nie da się całkowicie wyeliminować, chodzi o to, by mądrze go wykorzystać. W niektórych branżach często jest najlepszym rozwiązaniem, także dla środowiska. Tak jest np. w transporcie i handlu owocami twardymi.

Tradycyjne skrzynki drewniane bardzo szybko ulegają zniszczeniu (trzeba wycinać kolejne drzewa), trudne są do utrzymania czystości (większe zużycie wody), nie zapewniają owocom właściwych warunków (duża ilość odpadów).

Nowoczesne skrzynie na owoce

Odpowiedzialny producent skrzynek na owoce wykonuje je przede wszystkim z plastiku o odpowiednim składzie i wytrzymałości. Dzięki temu skrzynka cechuje się dużą wytrzymałością przez kilka lat, a potem może zostać poddana całkowitemu recyklingowi. Po okresie eksploatacji skrzynki plastikowe na owoce producent skupuje je od kontrahentów i wypłaca odpowiednią kaucję. W ten sposób zyskuje tani materiał do recyklingu i plastik nie ląduje na wysypisku śmieci.

Nowoczesne skrzynki na owoce i warzywa znacząco różnią się od tradycyjnych zielonych skrzynek z kratkami. Przede wszystkim produkowane są w różnych wielkościach dopasowanych do potrzeb rolników, hurtowni i sprzedawców detalicznych. Dla tych pierwszych najlepsze są skrzyniopalety o dużej pojemności, boczne klapki ułatwiają przesypywanie towaru do skrzynek o mniejszej pojemności. Do sprzedaży detalicznej najlepsze są skrzynki o pojemności od kilku do kilkunastu kilogramów, które równocześnie umożliwiają właściwą ekspozycję owoców.

Owoce wymagają specjalnych warunków i skrzynki plastikowe muszą być do tego dostosowane. Najważniejsze są gładkie ściany wewnątrz i odpowiednia wentylacja. Gładka powierzchnia sprawia, że owoce nie ulegają uszkodzeniu mechanicznemu, nadal ładnie wyglądają i nie psują się.

Wentylację zapewniają otwory w ściankach i dnie skrzynki. Owoce i warzywa mają stały dopływ powietrza, przez otwory odprowadzana jest także wilgoć zgromadzona w owocach.

Nowoczesne opakowania zbiorcze są znacznie lżejsze od tradycyjnych, a możliwość ich składania zmniejsza znacznie koszty transportu.