Zdrowie i smak – susz warzywny

Zalet suszu warzywnego jest nieskończenie wiele! Niektórym może wydawać się, że jest to jedynie mieszanka warzyw, którą można dodawać do zup czy sosów, jednak ten tekst ma na celu przybliżyć dużo więcej pozytywnych aspektów stosowania suszu warzywnego.

Najcenniejsze zalety.

Wszystkich fanów zdrowego stylu życia może przekonać fakt, iż susz warzywny dostarcza więcej składników mineralnych niż dostarczają świeże porcje warzyw! Co więcej, dzięki suszeniu obniża się zawartość szkodliwych dla organizmu azotynów.

Inną z zalet jest fakt, iż suszone warzywa są intensywniejsze w smaku. Dodawane do zup lub dań głównych idealnie wydobywają walory smakowe, a co więcej urozmaicają potrawy.

Przechowywanie suszu warzywnego jest banalnie proste. Taka mieszanka pozostaje świeża na naprawdę długo, wobec czego słoik z przyprawą z ususzonych warzyw zawsze może stać na kuchennej lub spiżarnianej półce.

Rodzaje suszu warzywnego.

Ususzyć możemy niemalże każde warzywo. Nie tracą one cennych witamin i minerałów, zatem taka mieszanka przynosi korzyści zarówno smakowe jak i zdrowotne.

Jednym z rodzajów jest susz z jednego warzywa. Najchętniej do tego celu wybiera się marchew, gdyż szybko się ją kroi i stosunkowo szybko ulega wysuszeniu. Inną równie chętnie wybieraną pozycją do przygotowania jednowarzywnego suszu jest burak czerwony. Taka jednorodzajowa przyprawa nada się idealnie do podbicia smaku zup i dań głównych.

W mieszankach suszu wielowarzywnego można znaleźć najczęściej marchewkę, buraka, pasternak, cebulę oraz białą część pora. To jednak jedynie propozycje mieszanki, która jest najczęściej stosowana. Tak naprawdę kompozycja zależy jedynie od naszych upodobań i kubków smakowych.

Zastosowanie suszu warzywnego.

Gdy już mamy przygotowany susz warzywny należy się zastanowić do czego właściwie można go stosować.

Przede wszystkim susz warzywny idealnie podbija smak zup. W szczególności doda oryginalnej nutki smakowej do zupy ogórkowej, a susz warzywny dodany do krupniku zarówno podbije walory smakowe jak i dostarczy większej ilości potrzebnych witamin i minerałów.

Suszu warzywnego można także używać do sosów. Wystarczy w ostatnim etapie gotowania wrzucić odpowiednią ilość przyprawy, by znakomicie dopełnić smak sosu.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..