Zastosowanie suszonych warzyw

Coraz częściej sięgamy w kuchni po warzywa suszone. Zawsze są pod ręką, wygodne w użyciu i powszechnie dostępne w sklepach. Pozwalają na szybkie przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

Dlaczego warto suszyć warzywa?

W okresie jesienno-zimowym trudno jest kupić świeże warzywa dobrej jakości, dodatkowo ich cena jest znacznie wyższa niż w sezonie. Koperek, natka pietruszki pozbawione są ich naturalnego aromatu, w przeciwieństwie do ich suszonych odpowiedników.

Suszone warzywa zachowują większość wartości odżywczych świeżych warzyw, znacznie więcej niż warzywa mrożone. Wystarczy dodać trochę suszu do potraw, by wzbogacić ich smak i aromat.

Kupując suszone warzywa w sklepie należy zwrócić uwagę na ich skład, i wcale nie chodzi tu o rodzaj warzyw, ale przede wszystkim o takie dodatki jak barwniki, konserwanty, które są szkodliwe. Warzywa suszone w sposób naturalny są znacznie ciemniejsze, natomiast te z dodatkiem siarczanów mają kolor zbliżony do koloru świeżych.

Jak suszyć warzywa?

Decydując się na samodzielne suszenie warzyw mamy pewność, że są to warzywa najlepszej jakości i nie zawierają żadnych chemicznych dodatków. Najlepiej wybierać warzywa w okresie ich pełnego sezonu, zawierają wtedy najwięcej wartości odżywczych, są wtedy jędrne i pachnące.

Przed suszeniem warzywa należy obrać, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Natki wystarczy podzielić na mniejsze gałązki. Krojąc warzywa najlepiej jest pokroić je na różne rozmiary. Talarki będą doskonałe do zup, bulionów; drobna kostka do sosów, kasz i makaronów. Po wysuszeniu warzywa należy przetrzymywać w szczelnie zamkniętych słoikach, które dodatkowo mogą dekorować kuchenne półki.

Jak używać warzyw suszonych?

Suszone warzywa nie wymagają żadnego wcześniejszego przygotowywania, wystarczy wsypać je do gorącej potrawy i kilka minut gotować. Pod wpływem wody i temperatury odzyskają swój kolor, jędrność, zapach. Najczęściej wykorzystywana jest mieszanka marchewki, pietruszki, selera oraz pora, ale kombinacje mogą być różne i zależą tylko od indywidualnych gustów. Do mieszanki można dodać także ulubione suszone zioła.

Poza mieszankami warto także niektóre warzywa przetrzymywać oddzielnie. W zimie można będzie wykorzystać je do szybkiego przygotowania zup. Najlepiej wykorzystać do tego buraki, botwinkę, marchewkę, seler oraz pora. To także dobra baza do przygotowania zdrowych kremów warzywnych.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..