Garnki żeliwne – czy warto w nie inwestować?

Producenci coraz rzadziej decydują się na produkowanie naczyń z żeliwa. Ten tradycyjny niegdyś materiał wolą zastępować wygodną w użyciu stalą, ceramiką bądź tanim aluminium. A jednak w pewnych kuchennych sytuacjach to właśnie garnek żeliwny zadziała najlepiej. Dlaczego więc warto go mieć i czym różni się on od naczyń wykonywanych z innych tworzyw?

Krótka charakterystyka naczyń żeliwnych

Żeliwo to ciężki materiał. Z uwagi na tę jego własność wykonane z niego garnki będą charakteryzować się wyższą wagą, co jednak można uznać za ich atut, bo dzięki temu okażą się niezwykle trwałe i wytrzymałe. O ile się o nie dba, prawidłowo użytkuje i właściwie przechowuje, mogą służyć latami, kompletnie nie zmieniając swoich pierwotnych właściwości.

Proces przygotowywania potraw w naczyniach żeliwnych trwa co prawda dłużej niż przy zastosowaniu chociażby aluminiowych naczyń, ale dzięki temu garnek później jeszcze przez wiele godzin oddaje ciepło. Świetnie można go wykorzystać w daniach jednogarnkowych, które muszą długo się gotować w niższych temperaturach.

Różne funkcje garnków żeliwnych

Pomimo iż garnek z założenia jest naczyniem przeznaczonym do gotowania albo duszenia potraw, akurat ten żeliwny może jednocześnie wejść w rolę dodatkowej patelni. A niektóre dania wymagają tego, by najpierw delikatnie podsmażyć wybrane składniki, a później od razu zalać je sosem czy przecierem pomidorowym. Dzięki zastosowaniu żeliwnego garnka nie trzeba używać kilku różnych naczyń. Cała magia rozgrywa się na jednym palniku.

Co niektórzy używają też żeliwnych garnków do pieczenia domowego chleba. To nietypowe, ale naprawdę warte wypróbowania zastosowanie.

Zakup garnka żeliwnego

Wybierając garnek żeliwny, przede wszystkim należy upewnić się w tym, że rzeczywiście został on wykonany z prawdziwego żeliwa. Niektóre naczynia tylko udają żeliwne, podczas gdy wykonywane są z zupełnie innych tworzyw. Aby nie dać się oszukać, trzeba po prostu za każdym razem sprawdzać, z czego je tak naprawdę stworzono.

A producent tutaj akurat nie jest w stanie nikogo oszukać. Musi zaznaczyć na etykiecie dołączonej do produktu, z jakich tworzyw zostały one wykonane. Prawdziwe garnki żeliwne mają też dość charakterystyczny wygląd i są znacznie cięższe od tych „zwyczajnych”.

Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.