O wartości warzyw jako składnika diety, Nie trzeba nikogo przekonywać. Nie zawsze jednak mamy równy dostęp do świeżych, zdrowych warzyw i owoców. Warto wtedy sięgnąć po susz – jakie są jego wady i zalety?
Dlaczego suszymy warzywa
Suszenie jest metodą utrwalania żywności znaną od tysiącleci. Dziś suszymy warzywa w warunkach domowych już nie na słońcu czy przewiewnym strychu, ale w najczęściej w piekarniku. Często też używamy do tego suszarek, które pozwalają na pozbawienie nadmiaru wody większej ilości warzyw w krótszym czasie, przy maksymalnym zachowaniu ich koloru i zapachu.Suszone warzywa są doskonałą alternatywą dla ich świeżych odpowiedników zawsze wtedy, kiedy nie są one dostępne. Szczególnie chętnie sięgamy po susze warzywne zimą i wiosną. Dobrze wysuszone warzywa i owoce zawierają wszystkie niezbędne minerały, kumulując je w mniejszej objętości. Są też cennym źródłem błonnika pokarmowego.
Zalety suszonych warzyw
Oprócz oczywistej zalety jaką jest wartość odżywcza suszonych warzyw, cenimy je również za wygodę w stosowaniu. Susz, to warzywa oczyszczone i pokrojone. Stosowanie ich w tej formie jest znacznie wygodniejsze. Śmiało można więc powiedzieć, że suszenie warzyw przyczynia się do zwiększenia ich spożycia.Wiele warzyw owoców i ziół, po wysuszeniu ma znacznie bardziej intensywny smak, dzięki czemu są cennym składnikiem mieszanek przyprawowych. Stosowanie ich pozwala na przygotowywanie smacznych potraw bez zastosowania sztucznych polepszaczy smaku i zapachu.
Wady warzyw i owoców suszonych
Mimo zachowywania większości wartości mineralnych i błonnika, suszenie warzyw jest procesem, który nie przebiega całkowicie bez strat. Wysuszone, zawierają mniej białka enzymów i przeciwutleniaczy. Zmienia się również mniej lub bardziej w zależności od zastosowanej metody suszenia ich kolor i zapach. Większość suszonych owoców zawiera też więcej kalorii, niż ich świeże odpowiedniki. Osoby walczące z nadwagą powinny więc zwracać uwagę na wartość kaloryczną suszy.
Pomimo nielicznych wad, stosowanie suszonych warzyw i owoców zwłaszcza w okresie, kiedy nie mamy dostępu do produktów świeżych, jest opłacalne dla naszego zdrowia. Głównie z uwagi na błonnik, którego suszone warzywa i owoce zawierają wciąż bardzo dużo.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..