Przepis na domową grenadynę. Warto spróbować

Grenadyna to znany składnik koktajli dla dorosłych, komponowanych z wysokoprocentowymi alkoholami. Wszyscy znają nazwę Tequila sunrise. Nie wszyscy wiedza jednak, że napitek ten przygotowuje się na bazie soku z granatów, który nadaje mu niepowtarzalną barwę. Jak przygotować własnoręcznie ten ważny składnik koktajlu wyjawimy poniżej w tekście.

Kolejne etapy produkcji grenadyny:

Przygotowanie

Do produkcji soku potrzebne są całe owoce. Należy podzielić je na połowy. Do pozyskania soku najlepiej użyć wyciskarki do cytrusów. Nie ma potrzeby wyłuskiwania kruchych ziarenek i miażdżenia ich w moździerzu. Dzięki temu skórka nie przedostanie się do soku. Jej obecność i zawartość garbników sprawi, że grenadyna będzie cierpka ponad normę.

Obróbka cieplna

Mieszaninę podgrzewa się na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy to się stanie należy zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Objętość sosu powinna zmniejszyć się o około jedną czwartą.

Do prawie gotowego soku należy dodać łyżeczkę wody pomarańczowej. Jest to ekstrakt z płatków kwiatów drzewa pomarańczowego.

Teraz gotową melasę należy zdjąć z ognia i odłożyć na bok, aby grenadyna ostygła.

Butelkowanie i konserwacja

Gdy syrop z granatów ostygnie, trzeba wlać go do butelek i wstawić do lodówki.

Ponieważ do produkcji nie użyto żadnych chemicznych środków konserwujących, domowy syrop z granatów ma datę ważności. Jeśli grenadyna będzie używana sporadycznie należy dodać do niej 30 ml wódki lub odrobinę spirytusu jako środek konserwujący.

W wielu źródłach zaleca się umieszczenie syropu z granatów w zamrażarce, aby zwiększyć jego trwałość do sześciu miesięcy.

Porady praktyczne

Zamiast wody pomarańczowej, która jest trudnodostępna można użyć bardziej dostępnej wody różanej.

Cytrusowy smak syropu można nadać za pomocą skórki: podczas gotowania melasy, 10 minut przed końcem gotowania, dodać skórkę 1 pomarańczy i 1 cytryny.Chcąc uzyskać domową grenadynę o bogatym czerwonym kolorze do syropu trzeba dodać płatki hibiskusa. Dodać go należy razem z wodą pomarańczowa lub różaną i skórką z cytryny i pomarańczy.Po dwóch godzinach należy przecedzić syrop i oddzielić wszystkie stałe części (płatki hibiskusa i skórki cytrusów).

Grenadyna dostępna jest w ofercie Gastrosilesia.pl.