Suszone warzywa – jak je wykorzystać w kuchni?

Warzywa to podstawa zdrowego żywienia. Powinny one gościć na naszych talerzach codziennie. Są lekkostrawne i zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostarczają mnóstwa energii i bardzo korzystnie wpływają na cały organizm.

Suszone warzywa – czy są tak samo zdrowe jak świeże?

Niestety w Polsce dostęp do świeżych warzyw przez cały rok jest ograniczony. Dlatego warto znaleźć alternatywę, którą są suszone warzywa. Nadają się do wielu potraw, są zdrowe i praktyczne w zastosowaniu.

Dobry producent suszonych warzyw jest gwarancją dużej zawartości składników odżywczych. Odpowiednio przeprowadzony proces suszenia warzyw sprawia, że tracą one minimalną ilość witamin i mikroelementów. Dlatego są świetnym i bardzo zdrowym zamiennikiem świeżych warzyw.

Do czego można stosować suszone warzywa?

Suszone warzywa zyskują coraz większą popularność. Najczęściej w kuchni można spotkać suszoną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Również suszony koperek, szczypiorek i natka pietruszki są chętnie używane w zimowych i wczesnowiosennych miesiącach.

Znakomicie suszone warzywa pasują do wszelkiego rodzaju przygotowywania zup i sosów. Jest to także niezastąpiony składnik dań z kaszą i ryżem. Bardzo dobrze smakują jako dodatek do farszu do pierogów lub gołąbków. Praktycznie mogą być stosowane do wszystkich dań. Pasują do potraw kuchni polskiej i orientalnej. Mogą z nich korzystać wegetarianie i weganie oraz osoby jedzące mięso.

Jak wybrać najlepsze suszone warzywa?

Pierwszą istotną kwestią podczas wyboru produktu jest znany i renomowany producent suszonych warzyw. Jest to klucz do najlepszego smaku, jaki mogą zapewnić suszone warzywa. Ważne jest także to, czy producent warzyw suszonych współpracuje z polskimi dostawcami i rolnikami.

Kupując warzywa suszone należy dokładnie przeczytać ich skład. Nie powinny one zawierać konserwantów, sztucznych barwników oraz aromatów. Należy zwrócić także uwagę na to, czy warzywa pochodzą z ekologicznych upraw. Przed zakupem suszonych warzyw należy dowiedzieć się, jaką metodą były one suszone. Jest to bardzo ważny czynnik, którego nie można pominąć. Suszenie warzyw w odpowiedniej temperaturze zapewnia minimalną utratę w czasie tego procesu witamin i składników odżywczych.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..