Susz warzywny – alternatywa mrożenia

Warzywa są cennym składnikiem wielu, kuchennych potraw. Metodą na korzystanie z nich poza sezonem jest z pewnością mrożenie, ale ograniczone miejsce w zamrażarce może przeszkadzać w magazynowaniu produktów. Ciekawą i równie zdrową alternatywą jest susz warzywny, który zyskuje ostatnio coraz większą popularność konsumentów, dlatego można go nabyć w wielu sklepach spożywczych.

Czy jest susz warzywny?

Duże znaczenie w procesie produkcji suszu ma technologia, która pozwala na obróbkę warzyw poprzez szybkie usunięcie z nich wody. To dlatego susz warzywny utrzymuje wszystkie, cenne walory i składniki – odparowana woda ujmuje objętość, ale pozostawia zdrowie i kolor. Większość konsumentów kojarzy suszone warzywa jedynie z drobnymi, pokrojonymi na wiórki cząsteczkami, które można dodać do zup.Tymczasem gotowe, suszone mieszanki sprzedawane są także w jako warzywa w całości, w plastrach lub kostce.

Gdzie wykorzystać suszone warzywa?

Susz warzywny można stosować w kuchni, dodając go do wszystkich przygotowywanych potraw. Przydaje się zwłaszcza podczas sezonu jesienno-zimowego, kiedy dostępność świeżych produktów o dobrych właściwościach jest mocno ograniczona, a cena wysoka. Wówczas susz może stanowić ciekawą alternatywę dla świeżych warzyw, przy czym należy pamiętać, że do ich podania konieczna jest obróbka termiczna z wykorzystaniem wody. Najlepiej więc uprzyjemniać smak suszem w bulionach, zupach, sosach i daniach mięsnych, do których najczęściej dodaje się tylko przyprawy.

Suszyć czy kupić gotowe?

Proces suszenia jest jednym z najbardziej znanych procesów, pozwalających na przetworzenie warzyw za pomocą temperatury. O ile w domach prywatnych znane jest szuszenie ziół, nasion lub grzybów, o tyle suszenie warzyw jest wciąż mało popularne. Prawda jest jednak taka, że samodzielnemu suszeniu można poddać praktycznie wszystkie gatunki warzyw, w tym marchew, buraki czerwone czy inne warzywa okopowe.Gotowe warzywa suszone są dostępne w poręcznych opakowaniach i można je kupić we wszystkich sklepach spożywczych. Specyfiką suszu jest to, iż jest on pozbawiony wody, a więc można z niego korzystać długo, bez obawy przed wilgocią lub grzybami. Gotowe składniki spożywcze są bardzo wydajne i służą przez długi okres czasu.