W okresie letnim w sklepach i na targach dostępny jest duży wybór świeżych i aromatycznych warzyw oraz owoców, które nadają głęboki smak wielu potrawom. Większość osób bardzo chętnie po nie sięga w trakcie codziennego gotowania. Jednak co można zrobić, aby zachować ten wyjątkowy smak także na jesień i zimę?
Przechowywanie warzyw przez długi okres
Jest kilka sposobów na to, aby móc cieszyć się intensywnym smakiem warzyw i owoców przez cały rok. Jednym z popularniejszych jest ich mrożenie. Przechowywanie ich w niskiej temperaturze pozwala na przedłużenie świeżości nawet o kilka miesięcy, dzięki czemu również jesienią i zimą można cieszyć się smakiem przygotowanych na ich bazie kompotów, sosów czy zup.
Bardzo dobrym sposobem, który sprawdza się w przypadku większości warzyw i owoców jest również ich suszenie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że zarówno warzywa, jak i owoce składają się w dużej mierze z wody. Z tego względu w trakcie suszenia tracą one niestety swój apetyczny wygląd, natomiast – co najważniejsze – zachowują aromat i wartości odżywcze.
Czy warto mrozić lub suszyć warzywa i owoce?
Mrożenie i suszenie są stosunkowo uniwersalnymi metodami przechowywania przez dłuższy okres warzyw i owoców. Oba sposoby sprawdzają się w domowych warunkach i nie wymagają specjalistycznych sprzętów. Do suszenia można wykorzystać specjalną suszarkę, ale również tradycyjny piekarnik.
Jednak, aby mrożone lub suszone warzywa i owoce zachowały głębię smaku i wszystkie istotne właściwości, należy je przede wszystkim odpowiednio przygotować do procesu. Wystarczy zadbać o to, aby były one dobrej jakości, świeże i oczyszczone, to pozwoli na uniknięcie przykrych niespodzianek.
Do czego warto używać mrożonych lub suszonych warzyw i owoców?
Mrożone lub suszone warzywa i owoce sprawdzają się bardzo dobrze jako bazy do przygotowania kompotów, deserów, zup i sosów. Warto stosować je również jako przyprawę do smażonych, gotowanych czy pieczonych dań w celu wzmocnienia smaku i aromatu.
Warto również wspomnieć o ziołach, które niestety w kuchni często się marnują. Zioła stosunkowo szybko tracą swoją świeżość, dlatego dobrze wiedzieć, że mrożenie i suszenie pozwala na zachowanie ich walorów smakowych przez znacznie dłuższy czas.