Producent komponentów do granity

Granita to bardzo popularny mrożony deser, który wywodzi się z Włoszech, a dokładniej ze słonecznej Sycylii. Najczęściej można spotkać go w wariantach owocowych, jednak we Włoszech występuje również w wielu innych odmianach. Jak przyrządzić granitę? Skąd wziąć komponenty do stworzenia deseru? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.

Jak zrobić granitę?

Do produkcji granity wykorzystuje się granitor, czyli profesjonalną maszynę do robienia granity. Dobry granitor powinien charakteryzować się określonymi parametrami, a mianowicie powinien być w stanie schłodzić granitę do ok. -2 stopni Celsjusza oraz powinien być wyposażony w mieszadło, które nieustannie miesza deser, zapewniając mu półpłynną konsystencję, z wyraźnie wyczuwalnymi kostkami lodu.Koszt dobrej jakości granitora wynosi około 9 tysięcy złotych. Wiele maszyn do robienia granity jest wyposażonych również w przezroczysty pojemnik, w którym znajduje się przyrządzany właśnie deser.

Najpopularniejsze warianty smakowe granity

Granita to deser, który potrafi występować w wielu różnych wariantach smakowych. W naszym kraju najczęściej można spotkać granity owocowe. Zazwyczaj wykonane są one na bazie syropu cytrynowego lub pomarańczowego. We Włoszech natomiast można spotkać warianty wytrawne, o smaku ogórka lub pomidora lub bardziej eleganckie odmiany granity o smaku orzechów, migdałów lub pistacji. Granity orzechowe najczęściej spożywa się razem ze słodką bułką, podobną do brioszki.W naszym kraju granity można spotkać w wielu restauracjach, ale największym uznaniem cieszą się one w kinach, lodziarniach oraz food truckach. Bardzo często można spotkać również stoiska z granitą na plażach, podczas upalnych, słonecznych dni. Wówczas ten deser sprzedaje się najlepiej, ponieważ granita bardzo dobrze orzeźwia.

Siorbet – producent komponentów do robienia granity

Jednym z czołowych producentów jeśli chodzi o sprzedaż maszyn oraz komponentów do produkcji granity jest Siorbet. Posiada on bardzo bogatą ofertę granitorów, syropów oraz baz smakowych w proszku.Warto odwiedzić stronę producenta „http://siorbet.pl„, aby dokładniej poznać jego ofertę. Każdy, kto zastanawia się nad sprzedażą lokalu w swoim lokalu gastronomicznym powinien zainteresować się produktami oferowanymi przez firmę Siorbet.