Podgrzybek marynowany – rewelacyjny sposób na każde danie

Grzyby są nieodłącznym elementem kuchni praktycznie większości państw na całym świecie. Swoją potęgę pokazują jednak w daniach kuchni azjatyckiej, polskiej czy śródziemnomorskiej. W ostatnich latach coraz więcej restauracji, które maja przyznane gwiazdki Michelin czerpią z tradycyjnych kuchni i serwują dania oparte na grzybach w formie suszonej lub marynowanej jak np. podgrzybki marynowane.

Jakość grzybów – fakty i mity?

Przez ostatnie dziesięciolecia w Polsce, grzyby nie miały dobrej renomy. Co prawda stanowią one nieodłączny element kuchni np. pieczarki, lecz grzyby z lasu traktowane były jako coś gorszego, gdyż stanowiły podstawę jedzenia ubogiej części społeczeństwa. To się zmieniło i dzisiaj podgrzybki marynowane stanowią ozdobę potraw lub są daniem głównym uznanym restauracji w Warszawie, Krakowie, czy w Paryżu.

Czy grzyby są zdrowe?

Przeprowadzone ostatnio badania naukowe wręcz ukazały wartość grzybów w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, gdyż zawarty w nich beta-glukan ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto beta-glukan znajdujący się również w podgrzybkach marynowanych obniża trójglicerydy, regulując i obniżając ciśnienie krwi, a tym samym poprawia nastrój i samopoczucie człowieka. Składniki mineralne zawarte w podgrzybkach marynowanych ułatwiają funkcjonowanie osobom z cukrzycą typu 2, chorobami serca, a dzięki cennym nienasyconym kwasom tłuszczowym CLA regulują motorykę przewodu pokarmowego. Dziś sami naukowcy podkreślają, że kwas CLA zawarty w grzybach jest łatwo przyswajalny, a jego działanie antynowotworowe jest niezwykle silne i skuteczne. Dlatego podgrzybki marynowane oraz inne dania zawierające grzyby wspierają walkę z patologicznymi zmianami w ludzkim organizmie.

Czy warto zbierać grzyby samodzielnie?

Zdecydowanie tak, gdyż spacer w lesie relaksuje człowieka. Obcując ze światem przyrody, dźwiękami natury człowiek wycisza negatywne emocje, uspokaja się. Korzystając z wyprawy do lasu może zbierać również dary natury: borówki, czernice czy grzyby, które wykorzysta w okresie późniejszym. W Polsce do dnia dzisiejszego, kultywowana jest tradycja, aby przy wigilijnym stole było 12 różnych potraw w tym zupa, czy barszcz z grzybami. Dla wielu osób smak grzybów suszonych czy podgrzybków marynowanych przypomina czasy dzieciństwa i beztroski, często wspominając sobie wycieczki do lasu z osobami, które już odeszły. Dlatego grzybobranie do dnia dzisiejszego jest rodzinnym spotkaniem na łonie natury, co przynosi korzyści dla młodego pokolenia, które las, grzyby czy świat zwierząt leśnych zna tylko z ekranu smartfonu czy komputera.