Diety polegające na eliminacji poszczególnych grup produktów odchodzą w zapomnienie. Zastanawiając się co jeść aby schudnąć, warto unikać wykluczenia żywności. Natomiast warto poznać produkty spożywcze, których włączenie do diety będzie korzystne.
Jakie produkty włączyć do diety?
W trakcie odchudzania warto zacząć jeść więcej warzyw i owoców. Najlepiej w surowe, nieprzetworzonej formie. Dzięki temu ich objętość będzie większa, co sprawi, że posiłek będzie bardziej sycący. Chcąc ograniczyć kalorie, dobrze jest zwrócić uwagę na produkty o obniżonej kaloryczności. Szczególnie w przypadku słonych i słodkich przekąsek. Również dobrym wyborem jest zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym.
Dlaczego nie warto wykluczać produktów z diety?
Wykluczanie produktów z diety często może prowadzić do niedoborów składników odżywczych. Nie sprawdza się to również w przypadku słodyczy i słonych przekąsek, gdyż wiele osób przez to więcej myśli o jedzeniu i łatwiej ulega pokusom. Nie ma to również wpływu na nawyki żywieniowe, więc po skończeniu diety wraca się do poprzedniego sposobu żywienia. Konsekwencją tego jest efekt jo-jo, którego każdy chciałby uniknąć.
Dieta a odchudzenie
Powszechne są myśli i porady, Co jeść aby schudnąć. Jednak w trakcie redukcji masy ciała, kluczową kwestią jest, ile jeść, aby schudnąć. Najważniejsze jest utrzymywanie deficytu kalorycznego. Oznacza to, że powinno spożywać mniej kalorii niż zapotrzebowanie organizmu. W celu zdrowej redukcji wagi wystarczy zmniejszyć dostarczane do organizmu kalorie o 20%.