Domowa suszarnia warzyw

Suszenie warzyw, owoców i grzybów to jeden z najpowszechniejszych sposobów przechowywania żywności. Wysuszone warzywa pozwalają cieszyć się ulubionymi smakami nawet poza sezonem zbiorów. Jak zorganizować domową suszarnię i o czym należy pamiętać przechowując suszoną żywność?

Jakie właściwości mają suszone warzywa?

Mówi się, że nic nie jest w stanie zastąpić świeżych warzyw, najlepiej prosto z przydomowego ogródka. Niestety nie każdy może pozwolić sobie na własną uprawę roślin. Warzywa z organicznych upraw nie należą do najtańszych ale to właśnie one gwarantują pełnię prozdrowotnych właściwości.

Ekologiczne warzywa poza sezonem są nie tylko drogie, ale także trudno dostępne. Według niektórych, mrożenie warzyw nie jest najlepszym sposobem ich przechowywania w zimie. Podczas mrożenia większość warzyw traci swoje cenne właściwości. Dużo lepszym sposobem jest suszenie. Suszenie warzyw to proces, który polega na całkowitym odparowywaniu wody. Proces ten nie jest skomplikowany, a suszarnię warzyw można zorganizować w domowym zaciszu.

Suszarnia warzyw w domu

Suszenie warzyw to bardzo stara metoda przechowywania żywności. Suszarnia warzyw była powszechnie znana naszym prababciom, choć w zdecydowanie innej formie niż współczesna. W domowym zaciszu możemy odparowywać wodę z warzyw w sposób naturalny lub przy użyciu zdobyczy technologii.

Oczywiście najłatwiejszym i najwygodniejszym sposobem suszenia warzyw jest skorzystanie ze specjalnego urządzenia. Czasem wystarczy zwykła suszarka do grzybów, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Osoby, które mają do dyspozycji wiejski do, w którym zachowano tradycyjny piec kaflowy, mogą wysuszyć warzywa w sposób tradycyjny, zawieszając je na sznurku znajdującym się nad paleniskiem.

Jak przechowywać suszone warzywa?

Prawidłowe i dokładne odparowanie wody z warzyw jest kwestią kluczową. Równie ważnie jest jednak odpowiednie przechowywanie suszonych produktów, w taki sposób, aby nie straciły one swojego wyjątkowego aromatu.

Suszone warzywa można przechowywać w szklanych słoikach, plastikowych pudełkach, a niektóre nawet w materiałowych woreczkach. Ważne jest, aby wysuszone warzywa przechowywać w miejscu, do którego nie dostanie się wilgoć.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..