Szczupła sylwetka to coś, o czym marzą kobiety, bez względu na narodowość, kolor skóry, czy wiek. Wypróbowują setki, jeśli nie tysiące diet, które mają doprowadzić je do upragnionej sylwetki.
Wśród różnych, sprawdzonych sposobów walki z nadwagą, wyróżnić można dietę bez węglowodanów.
Dieta bez węglowodanów – czego nie wolno spożywać?
Dieta bez węglowodanów nie jest skomplikowana, co należy do jej głównych zalet. Opiera się na kilku żelaznych zasadach, których konsekwentne przestrzeganie gwarantuje sukces.Należy do minimum ograniczyć spożywanie makaronów, ryżu, kaszy, pieczywa, oraz wszystkich produktów, które są pochodzenia zbożowego. Trzeba także odstawić masło i margarynę i unikać skrobi zawartej w ziemniakach czy roślinach strączkowych.W trakcie tej diety powinno się całkowicie zrezygnować z fast foodów, słodyczy i alkoholu. Zapomnieć należy o słonych przekąskach i lodach.
Produkty wskazane w diecie bez węgli
Poleca się jeść warzywa, a zwłaszcza ogórki, pomidory, paprykę, brokuły, sałatę, szpinak i szparagi, ponieważ nie zawierają skrobi. Produkty z dużą ilością białka, takie jak mięso, nabiał i ryby, awokado, pestki dyni i słonecznika, orzechy, oliwa z oliwek , płatki i wiórki kokosowe powinny stanowić podstawę tej diety. Zalecane owoce to truskawki, jagody, borówki i maliny. Przede wszystkim trzeba cały czas nawadniać organizm, najlepiej wodą gazowaną i niegazowaną. Dopuszczalna jest także kawa ze śmietanką, herbaty owocowe.
Efekty diety bez węglowodanów
Dieta bez węglowodanów to rozwiązanie idealne dla każdego, kto chce w krótkim czasie zrzucić kilka kilogramów, a nie lubi przy tym ani głodować, ani spędzać w kuchni dużo czasu. Pamiętać należy, że w pierwszej kolejności traci się wodę, dlatego diety tej nie należy stosować długo.Przedłużająca się rezygnacja z węglowodanów może doprowadzić do niedoboru witamin i innych składników, w tym minerałów. Zaleca się w trakcie odchudzania dietą bez węglowodanów suplementację, która ochroni organizm przed poważnymi ubytkami na zdrowiu.