Warto wiedzieć, że warzywa powinny stanowić istotny składnik diety praktycznie każdego człowieka. Nie wszyscy jednak wiedzą, czy suszone warzywa będą w stanie dostarczyć takich same ilości poszczególnych witamin, co ich świeże odpowiedniki. Jakie są największe zalety tego typu produktów? Czym dokładnie powinien cechować się dobry producent suszonych warzyw?
Właściwości zdrowotne
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że w prawidłowo przeprowadzonym procesie suszenia warzywa stracą tylko bardzo małą ilość wartości odżywczych. Należy mieć świadomość, że w dalszym ciągu będą dla organizmu niezwykle cennym źródłem kwasów organicznych i węglowodanów.
Godny uwagi jest fakt, że omawiane suszone warzywa wykazują znacznie większą zawartość błonnika w porównaniu do świeżych odpowiedników. Ponadto proces suszenia jest w stanie efektywnie zahamować rozwój bakterii. Oznacza to tym samym, że zabezpiecza warzywa przed ewentualnym powstaniem pleśni i grzybów.
O czym należy pamiętać wybierając suszone warzywa?
Rekomendowane jest przed zaopatrzeniem się w suszone warzywa uwzględnić ich skład. Niektórzy producenci dodają do swoich produktów glutaminian sodu.
Należy mieć świadomość, że w suszonych warzywach dostępnych na rynku można także znaleźć aromaty i sztuczne barwniki. Zdecydowanie najlepszym możliwym rozwiązaniem będzie zakup tego typu warzyw w sklepach z ekologiczną żywnością.
Zastosowanie w kuchni
Renomowany producent suszonych warzyw doskonale zdaje sobie sprawę, że jego produkty mają ogromne zastosowanie w kuchni. Ich znaczenie można docenić przede wszystkim w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest bardzo ograniczony. Klienci doceniają omawiane produkty za to, że można je długo przechowywać. Nie wszyscy wiedzą, że suszone warzywa są bardzo aromatyczne. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że dodawane do potraw, wzmacniają nie tylko zapach, ale również smak.
Warto wiedzieć, że są zarówno doskonałym zamiennikiem świeżych odpowiedników, jak i stanowią świetną przyprawę, która może wzbogacić smak mięs, zup czy sosów. Należy mieć świadomość, że suszone warzywa mogą mieć różną grubość. Dostępne są bowiem w postaci granulatu, drobnego suszu czy proszku. Dzięki temu osoba zainteresowana może wybrać formę, która będzie idealnie pasowała do określonej potrawy.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..