Transport i przechowywanie mięsa powinno odbywać się w konkretnych warunkach, ponieważ wyroby mięsne szybko ulegają zepsuciu. Istotne są warunki, w których będzie transportowane. Najważniejsze jest zapewnienie odpowiednio niskiej temperatury, dlatego najczęściej przewożone jest ono w chłodniach, w specjalnych pojemnikach na mięso.
Co to są pojemniki masarskie?
Pojemniki masarskie są wykonane z plastiku, najczęściej z polietylenu o dużej gęstości. Mają boczne uchwyty, które ułatwiają ich przenoszenie. Niektóre z nich maja również otwory, przez które odpływa woda.Służą do przechowywania mięsa surowego, które przeznaczone jest do produkcji wszelkiego rodzaju wędlin lub innych wyrobów z mięsa. Można w nich przechowywać również gotowe wyroby.
Zalecenia sanitarne odnośnie używania pojemników
Pojemniki masarskie mogą być używane wielokrotnie, dlatego też po każdym użyciu muszą być dokładnie umyte i wyparzone. Są wykonane z materiałów odpornych na uszkodzenia mechaniczne czy odkształcenia, a także na wysoką lub niską temperaturę.Nie wolno używać pojemników, które są uszkodzone albo pęknięte. Nie dopuszcza się do użytku pojemników masarskich, które są porysowane na ściankach, ponieważ w zagłębieniach mogą gromadzić się bakterie.Pojemniki na mięso muszą posiadać odpowiednie certyfikaty, wymagają atestu PZH, który dopuszcza je do kontaktu z żywnością. Dzięki wysokiej wytrzymałości są wykorzystywane również w trudnych warunkach. Pojemniki na mięso powinno się kupować u sprawdzonych producentów, którzy mogą przedstawić dokumenty potwierdzające dopuszczenie ich do użycia. Tu nie powinno się oszczędzać.Pojemniki masarskie są również ekologiczne, przyjazne środowisku. Można ich używać wielokrotnie, aż do śmierci technicznej, a wtedy ulegają recyklingowi.
Rodzaje pojemników na mięso
Na rynku dostępne są skrzynki, które maja różne rozmiary i nośność. Każda wyposażona jest w wygodne, ergonomiczne uchwyty, które służą do wygodnego przenoszenia. Dzięki przemyślanemu kształtowi łatwo można je ułożyć na palecie, ale także bezpiecznie przetransportować. Pojemniki na mięso maja także różne kolory. Świetnie sprawdzają się w transporcie, magazynie czy do prezentacji wyrobów wędliniarskich na wystawach.