Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa – co wybrać dla lokalu gastronomicznego?

Wybór między klasyczną sokowirówką gastronomiczną a wyciskarką wolnoobrotową może być dość trudny. Oba urządzenia są przecież praktyczne, ale jednocześnie oba działają nieco inaczej. Warto więc wziąć pod uwagę zalety i wady obu tych sprzętów, aby wybrać ten najlepszy dla lokalu gastronomicznego.

Zalety i wady wyciskarek wolnoobrotowych

Wyciskarka świetnie radzi sobie z wykorzystaniem całego miąższu owoców. Nie marnuje produktów i wydobywa z nich to, co najlepsze, dzięki czemu przygotowane w niej soki są pełne różnych składników odżywczych. Do maszyny można zresztą wrzucać nie tylko same owoce. Większość wyciskarek wolnoobrotowych równie dobrze poradzi sobie z warzywami, ziołami, a nawet i orzechami

Minusy? Przede wszystkim wolna praca. Wyciskarki nie są niestety zbyt wydajne pod tym względem. Z tego powodu częściej używa się ich w domach, gdzie czas gotowania nie ma aż tak dużego znaczenia, niżeli w lokalach gastronomicznych.

Zalety i wady sokowirówek gastronomicznych

Z kolei sokowirówka gastronomiczna zdecydowanie ułatwia i przyspiesza proces przygotowywania soków. Dzięki niej można je robić wprost błyskawicznie. Owoce wsadzane są do sokowirówek w całości, tak więc oszczędza się sporo czasu na ich krojeniu i kawałkowaniu. Nie trzeba ich nawet obierać. Wystarczy wrzucić je do otworu i nacisnąć odpowiedni przycisk, by uzyskać płynny sok o klarownej i jednolitej barwie.

Jedyną wadą sokowirówek gastronomicznych może być to, że przygotowany w nich sok nadaje się wyłącznie do wypicia, ponieważ nie wolno go konserwować. Czy jest to jakiś szczególny problem? Raczej nie. W końcu to właśnie świeże soki sprzedają się najlepiej.

Co wybrać?

Po zapoznaniu się z tymi krótkimi charakterystykami obu produktów wybór powinien być już oczywisty. W lokalu gastronomicznym lepiej sprawdzi się profesjonalna sokowirówka gastronomiczna. Główny powód to krótszy czas pracy. A czas to przecież pieniądz.

Każdy lokal chciałby przecież w jak najkrótszym czasie obsłużyć jak największą ilość gości. Klienci nie lubią zresztą czekać, więc szybko zaczynają się niecierpliwić. Sokowirówki gastronomiczne optymalizują tempo pracy. Z ich pomocą można przygotować totalnie dowolną ilość smacznych i zdrowych napojów.

Sokowirówkę gastronomiczaną znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.