W obecnych czasach coraz więcej osób w tym również bardzo młodych decyduje się na tworzenie własnych przetworów. Ma to związek przede wszystkim z rosnącymi cenami przetworów, które można znaleźć w sklepie, ale i również ze zdrowym odżywianiem, ponieważ bardzo często przetwory, które można znaleźć w sklepie w swoim składzie mają niezdrowe składniki.
Dlaczego przetwórstwo owocowo warzywne stało się aż tak sławne?
W dawnych czasach, przede wszystkim na wsiach przetwórstwo było najbardziej popularne, ponieważ to właśnie tam znajdowały się największe uprawy owoców oraz warzyw. Natomiast teraz bardzo wiele osób decyduje się na stworzenie swoich małych ogródków w których hodują owoce oraz warzywa, które następnie mogą w pewien sposób przetworzyć.
Wpływ na przetwórstwo owocowo warzywne miała również podwyżka cen, która związana była z podatkiem cukrowym. Wiele osób zadecydowało, że woli samemu przetwarzać owoce lub warzywa, ponieważ jest to bardziej opłacalne oraz zdrowe, ponieważ zawsze wiadomo co znajduje się w takim przetworze.
Lato i wczesna jesień – najlepszy czas na tworzenie własnych przetworów.
Sezon letni oraz wczesno jesienny pozwala na tworzenie bardzo dużej ilości przetworów. Z początku lipca zaczynają pojawiać się pierwsze owoce, takie jak agrest, jabłka czy czerwona porzeczka z których można wykonać naprawdę bardzo dużo różnych przetworów, jak soki czy dżemy.
Dodatkowo w sierpniu oraz we wczesnej jesieni nadchodzą zbiory malin czy dyni, dzięki którym można stworzyć naprawdę przepyszne przetwory, które będą zdrowe, ponieważ nie będą zawierały żadnych sztucznych, niezdrowych oraz niepotrzebnych składników.
Gdzie znaleźć owoce i warzywa na przetwory przy braku własnego ogródka?
Najbardziej oczywistym miejscem są dyskonty lub supermarkety, lecz trzeba liczyć się z tym, że warzywa lub owoce z nich pochodzące nie zawsze mogą być odpowiednio hodowane. Dlatego właśnie zaleca się kupowanie warzyw lub owoców do przetworów na małych straganach lub osiedlowych sklepikach.
Bardzo często również pojawiają się w różnych miejscach osoby, które sprzedają swoje warzywa lub owoce, które nie są nafaszerowane chemikaliami i również będą one świetnym wyborem.