Co warto wiedzieć o podłogach idealnych do restauracji?

Restauracje są szczególnymi obiektami, w których liczy się ciekawy, przytulny wystrój wnętrza. Znaczenie mają także wygodne meble, by goście mogli komfortowo spożywać zaserwowane dania. Trochę zapomnianym, lecz ważnym elementem wystroju, są podłogi do restauracji, które muszą spełniać odpowiednie normy.

Jaka podłoga do restauracji? – normy

Podłogi w gastronomii muszą spełniać określone prawnie normy, by obiekt mógł być dopuszczony do użytku publicznego. Zgodnie z prawem posadzka lokalu, który ma pełnić funkcję restauracji musi być wykonana z trwałych i zmywalnych materiałów. Ponadto podłoga musi być odporna na ścieranie i nieśliska. Ważne jest także to, by podłoga nie ulegała uszkodzeniom w przypadku intensywnego użytkowania. Podłogi w gastronomii muszą zatem spełniać konkretne normy, do których należą: klasa antypoślizgowa, ochrona przeciwpożarowa oraz warunki sanitarne. W przypadku, gdy na posadzce w restauracji mają być położone panele warto wybrać takie, które posiadają najwyższą klasę ścieralności.

Najczęściej wybierane podłogi w gastronomii – przykłady i ich zalety

Współcześnie można zauważyć, iż w nowoczesnych restauracjach stawia się na naturalne materiały. Często na podłodze można tam zauważyć deski lub drewniane parkiety, które są trwale i odporne na ścieranie. Oprócz drewna na czele materiałów idealnych do restauracji są także gresy i terakota. Te materiały są z kolei praktyczne oraz funkcjonalne. Wykładziny i dywany można raczej spotkać w hotelowych restauracjach i salach bankietowych. Drewno jest szczególnie wdzięcznym materiałem podłogowym. Jednak, by zachować na lata piękno drewnianej podłogi, trzeba ją odpowiednio konserwować. Renowacja drewnianych podłóg jest dosyć kosztowna, dlatego też często restauratorzy decydują się jednak na zastąpienie drewnianej podłogi gresem lub panelami drewnopodobnymi. Panele LVT maja niską cenę, a wyglądem przypominają drewno. Ich zaletą jest to, że w przypadku uszkodzenia można łatwo wymienić elementy zarysowane lub zalane.

Podłogi do restauracji muszą spełniać określone normy, ponadto muszą być łatwe w utrzymaniu czystości oraz posiadać bezpieczeństwo antypoślizgowe. Tylko takie podłogi mogą w restauracjach służyć wiele lat i pozostawać w świetnym stanie.