Zastosowanie suszu warzywnego

W sklepach możemy kupić różne mieszanki warzywne. Niestety zawierają więcej soli i innych dodatków niż warzyw. Z tego względu lepiej jest taką mieszankę przygotować samodzielnie w domu. Nie jest to ani trudne, ani też nie zajmuje dużo czasu.

Jak samodzielnie przygotować susz warzywny?

Wystarczy zaledwie kilka minut, by przygotować warzywa do suszenia. Najpierw należy je obrać i umyć, a następnie pokroić w kostkę lub na cienkie plasterki. Warzywa podczas suszenia tracą swój intensywny kolor, by temu zapobiec można na krótko zamoczyć je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Zmianą koloru nie należy się przejmować, ponieważ pod wpływem wody i wysokiej temperatury warzywa ponownie nabierają intensywnej barwy.

Warzywa można suszyć w elektrycznej suszarce i jest to najprostszy sposób. Kto jej nie posiada może susz warzywny przygotować w piekarniku. Należy pamiętać o tym, że temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni, a drzwiczki muszą być uchylone, by para wodna mogła się ulatniać. Wysuszone warzywa należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Jakie warzywa można suszyć?

Praktycznie do suszenia nadają się wszystkie warzywa z wyjątkiem ogórków, które zawierają zbyt wiele wody. Suszyć można nie tylko warzywa korzeniowe, ale także pomidory, cukinię, natkę pietruszki, botwinkę czy koperek.

Do suszenia należy zawsze wybierać warzywa zdrowe i nieuszkodzone. Najlepiej kupować je w pełni sezonu, są nie tylko tańsze, ale aromatyczne i zawierają najwięcej składników odżywczych. Najlepiej do suszenia wykorzystać warzywa z własnego ogródka lub kupione od rolnika, mamy wtedy pewność, że nie są uprawiane z dodatkiem środków chemicznych.

Zastosowanie suszonych warzyw

Susz warzywny najczęściej używamy jako dodatek do zup i potraw mięsnych. Dzięki temu wzbogacamy nie tylko ich smak, ale także wartości odżywcze, ponieważ suszone warzywa zachowują witaminy, mikro i makroelementy.

Suszone warzywa można wykorzystać także do sporządzenia samodzielnych potraw, np. czerwonego barszczu, marchewki z groszkiem lub marchewki duszonej na masełku.

Zapas suszonych warzyw w kuchni bardzo ułatwia przygotowywanie codziennych posiłków, zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..