Suszone warzywa są praktyczne i zdrowe. Jak z nich korzystać?

Warzywa to istotny składnik zdrowej diety. Są umieszczone u podstawy piramidy żywienia i powinny znajdować się w niemalże każdym posiłku. Gdy nie mamy czasu na ich obieranie i krojenie, dobrym wyborem są warzywa suszone.

Susz warzywny – szybka alternatywa dla świeżych jarzyn

Gotowane, duszone, smażone, tarte – warzywa są źródłem wielu wartościowych składników odżywczych i przy tym pysznie smakują. Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby je przygotować. Wtedy można zastosować susz warzywny.

Proces suszenia jest jednym z najskuteczniejszych sposobów konserwowania produktów spożywczych. Suszyć można też warzywa – dochodzi wtedy do odparowania z nich wody, dlatego zmniejszają one swoją objętość.

Do wyboru są suszone warzywa w wielu wariantach – marchewka, pietruszka, por, włoszczyzna, cebula, pomidory, szczypiorek, koperek to tylko parę z nich. Są łatwe i szybkie w zastosowaniu, aby błyskawicznie nadać aromat i smak wielu potrawom.

Czy warzywa suszone są zdrowe?

Najlepiej jeść warzywa świeże i surowe. Nie znaczy to jednak, że susz warzywny nie jest wartościowym składnikiem diety. Obróbka przez suszenie powoduje, że warzywa nie tracą wielu swoich właściwości. Nadal zachowują wachlarz witamin i minerałów, a także cenny błonnik, który reguluje procesy trawienne.

Przy zakupie suszonych warzyw warto zwrócić uwagę na ich skład. Nie powinny zawierać dodatków, na przykład soli czy glutaminianu sodu.

Jak korzystać z warzyw suszonych w kuchni?

Wbrew pozorom, suszone warzywa są w kuchni bardzo przydatne. Z pewnością docenią je wszystkie osoby lubiące gotować smacznie, prosto i szybko.

Najczęściej stosowana jest włoszczyzna suszona, na która składa się mieszanka marchewki, pietruszki, pora i selera. Świetnie nadaje się jako dodatek do zup i sosów, potraw mięsnych i warzywnych, aby nadać im wyśmienity smak i zapach. To uniwersalna przyprawa, która można dodać do praktycznie każdego dania.

Również popularne są suszone pomidory. Są one stosowane zwłaszcza w kuchni włoskiej. Przyrządza się z nich między innymi pesto rosso, czyli pesto pomidorowe. W kuchni znakomicie sprawdzą się też suszony koperek, natka pietruszki, suszona cebula czy suszona papryka w płatkach – używane jako przyprawy wzbogacą każdą potrawę.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..