Kiszone buraczki – ciekawy pomysł na przetwory z buraków

Buraki od zawsze są obecne w polskiej kuchni. Przypisuje się im liczne właściwości wpływające pozytywnie na zdrowie. W medycynie niekonwencjonalnej poleca się włączyć je do diety osób, które chcą wzmocnić układ krwionośny. Jednym ze sposobów przygotowania buraków na zimę jest kiszenie.

Kiszone buraczki – pomysł na przetwory z buraków

Domowe przetwory z buraków są smaczne i mogą długo poleżeć w spiżarni przez dłuższy czas. Dzięki temu można sięgnąć po nie kiedy np. zabraknie pomysłu na dodatek do obiadu. Jedną z wersji przygotowania buraków jest ich kiszenie, które jest uważane za wygodną, szybką i zdrową wersję zachowania trwałości tych warzyw.Buraczki kiszone pozwalają za przechowanie na długie, zimowe miesiące samych warzyw oraz dostarczają sok. To cenne źródło witamin, jakie naturalnie występują w burakach. Zwolennicy medycyny naturalnej uważają, że pomaga ona zachować dobre zdrowie, właściwy poziom żelaza w organizmie i wpływa na zatrzymanie procesów starzenia się skóry. Od wieków w polskiej kuchni stosuje się sok z buraków u dzieci i kobiet w ciąży. Wiele osób jest przekonanych, że działa on nie gorzej od lekarstw, jakie dostaniemy w aptece.

Kiszenie buraczków na zimę – jak powinno wyglądać?

Buraki kiszone są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Nie są też drogie, a jeśli posiadamy własne warzywa np. z przydomowego ogródka to koszt przygotowania przetworów jeszcze bardziej spada. To ciekawy pomysł na przetwory z buraków dla każdego. Do kiszenia buraczków potrzebujemy dużego słoika, który należy odpowiednio wcześniej wyparzyć, by zapobiec ewentualnemu psuciu się przetworów. Ponadto potrzebna jest woda – około 1 litra na słoik buraczków oraz jedna, płaska łyżka soli i korzeń pietruszki, który sprawi, że buraczki będą aromatyczne i zachowają twardość na długi czas.

Do przygotowania weków z buraczków potrzeba też czosnku i oczywiście samych buraczków, które obiera się i kroi w drobne kawałki. Z tak przygotowanych buraczków otrzymuje się nie tylko warzywa, ale też pyszny i wartościowy sok. Można go pić samodzielnie lub też na gotowej zalewie i warzywach ugotować np. smaczny barszcz dla rodziny i znajomych. Sprawdzi się on np. w okresie świątecznym i można na jego bazie przygotować tradycyjny, wigilijny barszcz dla rodziny.

Gotowe porcje na barszcz to dobre rozwiązanie dla pań i panów kuchni, który są zapracowani i chcieliby szybko móc przygotować coś zdrowego do zjedzenia. Wówczas wystarczy skorzystać z gotowej bazy do przygotowania buraczków,które stanowią ciekawy pomysł na przetwory z buraków dla każdego. W okresie zimowym warto też pić sam sok, dbając o stan swojego zdrowia.