Desery w domowym zaciszu

Wszyscy kochamy desery. Możemy je przygotować na różnorodne sposoby, aczkolwiek w Polsce zyskują na popularności desery mrożone. Chociaż łączymy je z upalnymi letnimi dniami, to możemy się nimi cieszyć przez cały rok. Jakie są najpopularniejsze i najsmaczniejsze desery na bazie lodu? Czym się od siebie różnią?

Krótka historia mrożonych deserów

Należy podkreślić, iż mrożone, słodkie desery cieszące nasze podniebienia nie są żadnego rodzaju nowością. Ludzie doceniali dającą orzeźwienie słodkość już od starożytności. Podawane w różnej formie mrożone desery oparte o owoce i zamrożoną wodę (śnieg) są znane ludzkości od starożytności.

Z tą różnicą, że w niegdysiejszych czasach cieszyli się nimi głównie najważniejsi decydenci w Starożytnym Rzymie, Chinach i Persji. Obecnie dzięki okiełznaniu elektryczności i stworzeniu zamrażarek każdy z nas może cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Aktualnie do najpopularniejsze desery lodowe to:

– lody (w różnorodnej postaci),
– granity,
sorbety.

Przez wiele osób granita i sorbet są uważane za ten sam deser, aczkolwiek w rzeczywistości mimo niezaprzeczalnych podobieństw są to dwa odrębne desery. Różnią się składem, konsystencją oraz smakiem. Jaka jest różnica między sorbetem a granitą?

Pyszna sycylijska granita

Określając granitę w dwóch słowach powinniśmy powiedzieć świeżość oraz ziarnistość. Decydując się na przygotowanie granity możemy to zrobić zarówno z całych owoców, jak i soku (drugie rozwiązanie jest znacznie popularniejsze).

Niemniej jednak nie może być to sok lub owoce, które były wcześniej zamrażane. Powinniśmy zawsze wybierać świeże owoce, jeżeli decydujemy się na przygotowanie granity napoje, soki mogą pochodzić od:

– owoców cytrusowych,
– owoców leśnych,
– malin, truskawek itp.

Współczesne sorbety

Z kolei sorbety to gładkość i puszystość. Sorbety przygotowywane są z zamrożonych owoców. Dodatkowo w trakcie chłodzenia deser jest poddawany dodatkowemu napowietrzaniu. Część osób w celu poprawy gładkiej konsystencji i zwartości deseru decyduje się na dodanie niewielkiej ilości białka. Dzięki tego rodzaju zabiegom sorbet w przeciwieństwie do granity może być z powodzeniem serwowany na talerzu.

W przypadku granity deser zawsze jest podawany w szklance wraz z łyżeczką. Niezależnie od tego, który rodzaj deseru nas interesuje możemy być pewni, że doświadczymy unikalnych doznać smakowych. Ponadto do tego rodzaju przysmaków nie warto się ograniczać jedynie do miesięcy zimowych. Posiadając odrobinę wprawy lub urządzenia wspomagające nas w przygotowaniu deseru możemy cieszyć się smakiem granity lub sorbetu w kilka minut!