Warzywa i owoce powinniśmy jeść przez cały rok, ponieważ zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze potrzebne nam są niezależnie od pory roku. Niektóre warzywa czy owoce są jednak niedostępne poza sezonem, w związku z tym musimy kupić je w innej formie, niż świeże. Do wyboru mamy warzywa suszone. Wielu z nas pewnie jednak uważa, że suszone warzywa nie są tak dobrym źródłem witamin i wartości odżywczych jak te świeże.
Suszone warzywa – właściwości
Suszone warzywa posiadają zarówno swoje wady, jak i zalety. Do wad zaliczyć można przede wszystkim większą koncentrację produktu uzyskanego po utracie wody, a co za tym idzie również większą kaloryczność względem świeżych odpowiedników. Również większość tych kalorii pochodzi z węglowodanów łatwo przyswajalnych, a więc z glukozy oraz fruktozy. Suszone warzywa mają więc wysoki indeks glikemiczny. Proces produkcji suszonych owoców odbywa się z wykorzystaniem wysokiej temperatury, która niszczy niektóre składniki odżywcze w warzywach oraz powoduje zmiany między innymi w smaku, barwie czy zapachu.
Jednak pomimo wymienionych wyżej wad, suszone warzywa mają również zalety. Na przykład lepsza trwałość oraz dłuższa data przydatności do spożycia, która w przypadku warzyw świeżych jest przecież bardzo krótka. Suszone warzywa zajmują również mniej miejsca, są lżejsze i łatwiejsze w przechowywaniu. Ze względu na nieco zmienione proporcje zawartych substancji sprawdzają się jako posiłek po treningowy. Należy zaznaczyć, że choć proces obróbki i suszenia zmniejsza ilość witamin i dobrych składników, to nadal są one zawarte w suszonych warzywach czy owocach.
Świeże kontra suszone
Oczywiście nie ma wątpliwości, że świeże warzywa i owoce są lepsze od ich suszonych odpowiedników. Zawierają mniejszą ilość witamin i dobrych składników. Suszone warzywa często jednak zmieniają zupełnie walory smakowe. Tak na przykład suszone pomidory smakiem znacznie odbiegają od ich świeżych odpowiedników i są bardzo popularnym produktem właśnie w wersji suszonej, stanowiąc podstawowy składnik wielu dań.
Warzywa bez względu na postać to zawsze dobrej jakości przekąska dla naszego organizmu. Zimową porą, kiedy brak niektórych świeżych warzyw, z powodzeniem możemy sięgnąć po warzywa suszone.