Bogate w składniki odżywcze, lekkie i zajmujące niewiele miejsca, suszone warzywa i owoce są idealne jako uzupełnienie prowiantu podczas wycieczek, wspinaczki, jazdy na nartach. Korzysta z nich również wielu miłośników wypoczynku na świeżym powietrzu.
Suszenie warzyw – technika znana od lat
Kiedyś ludzie suszyli żywność, aby ją konserwować. Ze względu na nasz nowoczesny styl życia i ciągły dostęp do jedzenia, praktyka ta została prawie zapomniana.
Jednak suszenie to coś znacznie więcej niż tylko konserwowanie warzyw, owoców, ziół, roślin strączkowych mięsa czy grzybów. To przede wszystkim ochrona cennych substancji z jednoczesnym zachowaniem smaku i zapachu.
Co to jest suszenie?
Wśród osób dbających o zdrowie, suszenie żywności cieszy się coraz większą popularnością.
W zależności od odmiany, świeża żywność, taka ja warzywa lub owoce, składa się przede wszystkim z wody. Wilgotne środowisko stwarza idealne warunki dla rozmnażania się mikroorganizmów. Wilgoć przyspiesza fermentację, która powoduje, że żywność staje się niejadalna. Ważne jest, aby uniknąć procesu fermentacji. Można to osiągnąć poprzez odpowiednią konserwację.
W przypadku suszenia polega to na na odparowaniu wody z żywności.
Następuje to dzięki odpowiedniej temperaturze i cyrkulacji powietrza
Powolne suszenie odbywa się w niskich temperaturach od około 40 ° C do 70 ° C. Jest to bardzo delikatny sposób konserwacji. Suszone warzywa i owoce są znacznie trwalsze niż ich świeże odpowiedniki właśnie dzięki usuwaniu wilgoci.
Suszenie – zalety
Suszone warzywa i owoce to bardzo popularna przekąska między posiłkami. Mają długi termin spożycia. W szczelnym pojemniku i bez dostępu światła, można je przechowywać nawet kilka lat.
Jednak największą ich zaletą jest szczególnie delikatny proces produkcji. Niestety niektóre firmy suszą żywność w wysokich temperaturach, a tak naprawdę wystarczające jest 60°C. W odpowiedniej temperaturze zawartość składników odżywczych zmniejsza się tylko nieznacznie. Wszystkie minerały i witaminy, które rozkładają się pod wpływem ciepła, pozostają nienaruszone.
Dzięki delikatnemu suszeniu, warzywa i owoce zachowują smak i aromat.
Ponieważ suszone warzywa tracą na wadze i objętości w stosunku do świeżych produktów, przechowywanie ich jest również całkowicie bezproblemowe. Jeżeli mamy nadwyżki plonów, możemy je ususzyć. Będą idealną przekąską w podróży lub dodatkiem w kuchni.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..