W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszy się suszarnia warzyw. Suszenie polega na odparowywaniu wody z produktów. Dzięki temu mogą one uzyskać najlepszą trwałość oraz wytrzymałość.
Czym jest suszarnia warzyw?
Suszenie i mrożenie to dwie najstarsze i najbardziej efektywne metody konserwacji. Postęp technologiczny sprawił, że możemy dziś z nich korzystać jeszcze z częściej. Prawidłowej obróbce termicznej poddawane są płody rolne. Warto zwrócić uwagę na fakt, że zachowują one swój smak, konsystencję oraz kolor. Warzywa i owoc muszą być również poddane obróbce wstępnej, która jest jednak całkowicie bezpieczna i naturalna. Niezwykle ważna jest także informacja, że składniki odżywcze produktów pozostają nienaruszone. Gotowe warzywa suszone muszą jeszcze pokonać kilka etapów, zanim trafią w ręce klientów.
Metody konserwacji warzyw
Każda plantacja jest dokładnie sprawdzana pod względem pestycydów. Dostarczony surowiec jest też badany na obecność alergenów oraz klasyfikowany pod względem zanieczyszczeń. Najpierw wykonuje się mycie oraz oczyszczenia. Później jest etap kontroli, następnie odbywa się suszenie we właściwej temperaturze. Należy pamiętać, żeby zawsze precyzyjnie przestrzegać czasu i kontrolować przebieg procesu. Suszone są z reguły najpopularniejsze polskie warzywa, takie jak marchew, pasternak oraz burak ćwikłowy. Można je znaleźć w formie plastrów, płatków oraz kostki.
Susz warzywny
Suszarnie przemysłowe zajmują się także prowadzeniem skupu warzyw. Dostarczają oni kwalifikowane nasiona do plantatorów. Warto zwrócić uwagę na fakt, że takie nasiona pochodzą tylko z odmian genetycznie niemodyfikowanych. Susz warzywny powinien cechować się przede wszystkim długą trwałością oraz niskim kosztem przechowywania. W ten sposób będzie można zachować większość witamin, a także kwasów oraz cukrów. Nie można też zapominać o błonniku oraz soli mineralnej. Warto dodać, że rozwój drobnoustrojów jest zahamowany poprzez odparowywanie wody. Suszarnia warzyw znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle. Należy pamiętać, że suszenie umożliwia zachowanie odpowiednich właściwości produktów, dzięki czemu dłużej się psują. Niektóre artykuły spożywczy mogą być zjedzone nawet po kilku latach. Wiele zależy jednak od właściwych warunków przechowywania warzyw.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik.info.pl