Większość ludzi choć raz w życiu jadła granitę. To lodowy napój, który pochodzi z Włoch, którego popularność na przestrzeni ostatnich kilku lat bardzo wzrosła. Z czego wynika popularność tego niepozornego deseru?
Nietypowa konsystencja
Granita jest deserem, który pochodzi z Włoch, konkretnie z Sycylii. Tym co ją wyróżnia na tle innych lodowych przysmaków jest sposób przyrządzania. Robi się ją z użyciem granitorów, które zapewniają deserowi oryginalną, ziarnistą konsystencję.
Osiąga się ją przy pomocy specjalnych urządzeń przeznaczonych do przygotowania deseru. We Włoszech robi się go tylko z wody, cukru i soku ze świeżej cytryny, jednak w innych krajach często zamiast soku wykorzystuje się specjalne owocowe syropy w różnych kolorach.
Różnorodność smaków
Co prawda we Włoszech granita zwykle oznacza lodowy napój o smaku cytrusów i jest podawany ze słodką bułeczką. Na świecie ten sycylijski deser jest serwowany bez żadnych dodatków i występuje w wielu różnych smakach. W Polsce dostępne są syropy, które umożliwiają zrobienie granity truskawkowej, jagodowej, pomarańczowej, a nawet kawowej.
Mnogość smaków, a także oryginalna forma deseru sprawiają, że granita jest jednym z najchętniej wybieranych deserów. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ten lodowy napój w formie granulek potrafi dać poczucie ochłody nawet w wyjątkowo ciepły dzień.
Duża dostępność
Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce niewiele osób słyszało o włoskiej granicie. Kiedy jednak deser dotarł nad morze, zaczął zyskiwać sporą rzeszę zwolenników. Z czasem granita stała się prawdziwym hitem, dzięki czemu do swojej oferty wprowadziły ją zarówno lodziarnie, jak i kawiarnie czy restauracje.
Obecnie nie ma problemu z zakupem tego lodowego napoju. Co ważne, cena nie jest wygórowana i zwykle nie przekracza kilkunastu złotych. Dla największych fanów granity dobrą wiadomością jest informacja, że obecnie na rynku bez trudu można znaleźć urządzenia oraz syropy, które umożliwiają samodzielne przygotowanie tego deseru nawet w domowych warunkach.