Choć zwany pospolitym, chrzan jest ceniony zarówno ze względu na właściwości zdrowotne, jak i smak, podkręcający spożywanie mięsnych potraw. Nie wyobrażamy sobie śniadania wielkanocnego bez jajek i białej kiełbasy z dodatkiem tartego chrzanu czy też świąt Bożego Narodzenia bez rubinowej ćwikły na stole. Jak go przyrządzić?
1. Jak nie płakać przy tarciu chrzanu?
Chrzan to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera m.in. witaminę C, D, E, kwas foliowy i mnóstwo minerałów – jednak ma mały feler: podczas tarcia drażni nos i oczy. Co zrobić, żeby nie płakać przy tarciu chrzanu? Potraktować go zimnem. Można na noc zalać korzeń lodowatą wodą, można też na kilka minut przed akcją „tarcie chrzanu” wstawić nóż, tarkę i chrzan do zamrażalki. Innym sposobem jest tarcie na balkonie lub przynajmniej przy otwartym oknie. Niektórzy co jakiś czas skrapiają starte wiórki sokiem z cytryny.
2. Chrzan do słoików
Starliśmy świeży (to ważne!) chrzan – i co teraz? Możemy przerobić go na ćwikłę (o tym za chwilę) albo przełożyć do słoików, by wyciągnąć w odpowiednim momencie. Chrzan tarty, skropiony sokiem z cytryny, z dodatkiem łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli i kilku łyżek wrzątku wkładamy do słoiczków, zalewając je łyżką oleju i mocno zakręcając. Po otwarciu chrzan należy przechowywać w lodówce.
3. Jak zrobić ćwikłę?
Ten klasyczny dodatek do mięs – i prawdziwą bombę witaminową – robi się szybko, łatwo i przyjemnie (no, może aromat chrzanu trochę gryzie). Ugotuj około 600 g. buraków. Nie obieraj ich przed gotowaniem – zachowają więcej cennych minerałów. Dopiero po ostygnięciu obierz je i zetrzyj na tarce o małych oczkach, dołóż chrzan tarty (przynajmniej kopiastą łyżkę), łyżeczkę cukru, trzy łyżki octu, sól i pieprz. Wymieszaj, odczekaj chwilę, aż cukier się rozpuści i wymieszaj jeszcze raz. Teraz możesz schować swoje skarby do słoików i zaimponować nimi gościom na świątecznym stole.
4. Chrzan ze śmietaną i jabłkiem
Są jednak osoby, które nie lubią ostrego smaku tartego chrzanu. W dużych ilościach nie mogą go spożywać także osoby z chorą tarczycą, żołądkiem czy nerkami. Dla nich możesz zaserwować łagodniejszą wersję – chrzan ze śmietaną i jabłkiem. Zetrzyj 3-4 korzenie chrzanu, skrop je octem jabłkowym, dodaj pół szklanki śmietany, jedno starte jabłko, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowany dodatek schowaj do słoika i zaczekaj, aż smaki się przegryzą. Możesz go przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni, choć podejrzewamy, że z pewnością zjecie go prędzej. Pasuje do mięs, wędlin, a nawet ryb. Smacznego!