Noże HACCP od a do z

Wybierając profesjonalne noże HACCP warto zwrócić uwagę nie tylko na ich cenę i jakość zastosowanego ostrza, ale również na kolor rękojeści, która wbrew pozorom odgrywa bardzo ważną rolę. Dzięki niniejszemu artykułowi dowiedzą się Państwo, które modele noży mogą okazać się niezbędne w kuchni.

Noże z czerwoną rękojeścią

Czerwone noże HACCP jak powszechnie wiadomo przeznaczone są głównie do surowego mięsa. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej nie tylko specjalne noże do wędlin z piłką do nacinania, ale również tradycyjne noże do krojenia i charakterystyczne noże do krojenia z ostrzem falistym.

W każdym profesjonalnym punkcie gastronomicznym przyda się również solidny nóż HACCP do trybowania. Najbardziej wymagający kucharze powinni rozejrzeć się za nożami do trybowania, które posiadają szlif kulowy. Ułatwia on i znacząco poprawia komfort pracy.

Noże z brązową rękojeścią

W każdej profesjonalnej kuchni nie może zabraknąć solidnych noży, które przeznaczone są do mięsa poddanego wcześniej obróbce termicznej. Mowa tutaj nie tylko o mięsie gotowanym, ale również mięsie pieczonym.

Najlepszym wyborem będzie solidny nóż do pieczenia z ostrzem falistym, który poradzi sobie nawet z najtrudniejszymi zadaniami. W wielu punkach gastronomicznych przydać może się również profesjonalny nóż do kebaba.

Noże z niebieską i białą rękojeścią

Noże HACCP z niebieską rękojeścią zarezerwowane są oczywiście do ryb i wszelkich owoców morza, które w polskiej kuchni cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W wielu pracach przydać może się specjalny nóż do oddzielania kości albo klasyczny nóż do filetowania. Osoby, które chcą sprawnie filetować łososia powinny poszukać noży z szlifem kulistym, które w tym konkretnym zadaniu sprawdzą się najlepiej.

Noże z białą rękojeścią zarezerwowane są z kolei do nabiału. W pierwszej kolejności warto poszukać porządnego noża do krojenia sera. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że na rynku dostępne są specjalne noże do krojenia twardego i miękkiego sera. Najtrudniejsze do pokrojenia są oczywiście sery miękkie z pleśnią. Sery tego typu zawierają w swoim składzie nawet 80% wody, dlatego też, aby poradzić sobie z nietypową konsystencją warto postawić na porządny nóż od renomowanego producenta.

Noże HACCP znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl