Grzyby marynowane są w Polsce uwielbiane. Ich małe kawałki zalane octem mają lekko kwaskowaty smak, a samo przygotowanie wytrawnego smakołyku wcale nie jest trudne. Które z grzybów nadają się do marynowania, jak to zrobić i z czym je podawać?
Sezon na grzyby – które marynować?
Jesień to nie tylko spadające liście i spadek temperatury powietrza. Dla wielu ta pora roku kojarzy się z grzybobraniem. Gdy na zewnątrz jest ciepło i pada deszcz, istnieje spora szansa, że w lesie znajdziemy mnóstwo jadalnych skarbów. Nie pozostaje nam więc nic innego jak wyruszyć na wycieczkę i spotkanie z przyrodą.
Idąc do lasu z myślą o robieniu przetworów, warto być świadomym, które z grzybów w połączeniu z wodą i octem będą smakować najlepiej. Powszechnie przyjęło się, że w zalewie octowej najlepiej sprawdzają się: borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki lub rydze. Niektórzy w swoich przetworach wykorzystują także gołąbki i gąski. Jak zatem przygotować Podgrzybki marynowane?
Podgrzybki marynowane – składniki i przyrządzanie
Marynowanie podgrzybków należy do bardzo prostych czynności. Co więcej, wcale nie potrzebujemy do tego wielu produktów. Składniki to: woda, ocet, cukier i przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca i pieprz ziarnisty. Oczywiście doprawianie zależy od naszych preferencji smakowych. Marynata może być pikantna, słodka lub lekko kwaśna. Smak podgrzybków marynowanych możemy także wzbogacić dodatkiem cebuli.
Najpierw usuwamy kapeluszy wszystkie zanieczyszczenia. Trzony odkrawamy. Kroimy grzyby na małe kawałki. Myjemy pod zimną wodą, gotujemy w gorącej, osolonej wodzie do miękkości. Kolejny krok to zalewa octowa. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy trzy płaskie łyżki cukru oraz przyprawy. Po kilku minutach dodajemy ocet. Obgotowane grzyby umieszczamy w przygotowanych wcześniej słoikach, zalewamy gorącą mieszanką i zakręcamy pokrywki. Zalecana proporcja to 3,5 szklanki wody oraz 200 ml octu na 3,5 kg grzybów. Podgrzybki marynowane gotowe! Można spożywać je już po 2-3 dniach.