Latem bardzo chętnie sięgamy po granitę. Napój ten pochodzi z Sycylii i jest to mrożony deser, który powstaje na bazie kawy lub syropów owocowych. Syropy do granity są nie tylko produkowane z soków z różnych owoców, ale także na bazie takich smaków, jak cola lub guma balonowa.
Kolorowe, pyszne i naturalne
Jest bardzo duży wybór soków do granity. Soki są kolorowe, przepyszne i naturalne. Wszystkie są w formie koncentratów, czyli są bardzo wydajne. Kolor każdego takiego koncentratu odpowiada kolorowi owoców, z których został wykonany. W związku z tym syropy do granity z pomarańczy są pomarańczowe, z kiwi zielone, a z truskawki czy maliny czerwone.
Granita to bardzo orzeźwiający napój, a od sorbetów różnią ją kawałeczki lodu, które są w niej odczuwalne. Desery te są bardzo kolorowe, pyszne i ich największymi fanami są dzieci. Warto jest więc zawsze decydować się na zakup syropów do granity, w których składzie nie ma substancji chemicznych czy innych polepszaczy.
Jak można zrobić przepyszną granitę?
Oryginalna granita swój rodowód wywodzi z Włoch, głównie ze wspomnianej już Sycylii. Ta oryginalna granita była robiona z soku z cytryny, wody i cukru. Zanim deser ten doszedł do nas, troszkę ewoluował. Stał się bardzo kolorowy a ziarnista struktura lodu zrobiła się widoczna i odczuwalna w smaku. Napój jest bardzo orzeźwiający. Do zrobienia pysznej granity potrzebne są syropy do granity, woda oraz specjalna maszyna.
Granitory to bardzo duże maszyny, można nawet rzec, że są widowiskowe. W ich przeźroczystych pojemnikach widoczne jest mieszanie się syropów z wodą i lodem. Można serwować pojedynczy kolor i smak granity lub mieszać je dowolnie. Najczęściej stanowiska z granitą spotykane są latem w miejscowościach letniskowych.
Domowy sposób na granitę
W sprzedaży są specjalne maszyny, które są przystosowane do domu. Dzięki takim małym maszynkom można bez problemu robić w domu przepyszne sorbety i granity. Jednak deser ten można też zrobić samodzielnie, dobrze blendując poszczególne owoce i mieszając je z wodą i cukrem. Taką miksturę trzeba włożyć, następnie do zamrażarki, a potem co dwie godziny wyciągać, zdrapywać tak by konsystencja deseru była pełna lodowych granulek. Pyszne lodowe granity i sorbety najlepiej smakują latem, są również dobrą formą przemycenia owoców do dziecięcej diety.