W Polsce barszcz czerwony jest niezwykle popularny. Kojarzy się głównie ze świętami bożonarodzeniowymi, podaje najczęściej z uszkami. Świetnie smakuje również z grzankami. Można go przyprawić w dowolny sposób, zgodnie ze swoimi preferencjami. Barszcz powstaje z buraków, których w Polsce nie brakuje.
Szybkie gotowanie dzięki gotowemu koncentratowi barszczu czerwonego
Barszczu nie je się codziennie, ale warto włączyć go do swojego menu i regularnie po niego sięgać. Jest smaczny i jednocześnie zdrowy. W burakach znajduje się wiele cennych składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na organizm.
Buraki idealnie nadają się do zrobienia zakwasu buraczanego, czyli prozdrowotnego napoju probiotycznego. Wspaniale sprawdza się do przygotowania zupy. Oczywiście nie każdy ma możliwość zrobienia go samodzielnie. Dobrą alternatywą jest gotowy koncentrat barszczu czerwonego.
Jak wybrać koncentrat barszczu czerwonego?
W sprzedaży znajdują się rozmaite koncentraty barszczu czerwonego, więc każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Nie kosztują wiele, a mocno ułatwiają przygotowywanie posiłków. Istotne jest czytanie składu i unikanie chemicznych dodatków. Ma być on krótki i prosty.
Najwięcej w składzie powinno być oczywiście buraków. Lepiej nie sięgać po koncentraty mające glutaminian sodu, syrop glukozowo-fruktozowy, mnóstwo rafinowanego cukru. Sztuczne aromaty, koncentraty i wzmacniacze smaku są czymś wręcz niepożądanym. Dla własnego zdrowia lepiej tego unikać.
Sięgnij po barszcz czerwony dla zdrowia
Spożywanie naturalnego koncentratu barszczu czerwonego to świetne rozwiązanie, po wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Można liczyć na bogactwo witaminy C i witamin z grupy B.
Barszcz przygotowany na bazie naturalnego zakwasu wzmacnia odporność. Organizm staje się mniej podatny na działanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Zmniejsza się wobec tego podatność na rozmaite infekcje. Profilaktyka jest najważniejsza, dlatego warto regularnie podawać barszcz czerwony. Ma bardzo korzystny wpływ na pracę jelit.