Choć pojemniki na mięso kojarzą się nam przede wszystkim z tymi, po które sięgają klienci indywidualni, nie są one wcale jedynymi, które można znaleźć w sprzedaży. Coraz większą popularnością cieszą się także pojemniki masarskie, a więc te, które wykorzystywane są w zakładach przemysłowych.
Czym charakteryzuje się pojemnik masarski?
Pojemniki masarskie wykorzystuje się jako miejsce przechowywania produktów mięsnych. Znajdują zastosowanie w zakładach produkcyjnych na praktycznie każdym etapie przetwarzania, wykorzystuje się je jednak również do transportu mięsa. Ich przeznaczeniem jest utrzymanie wysokiej jakości mięsa przez maksymalnie długi czas, nic więc dziwnego, że szczególnie wiele uwagi poświęca się ich produkcji. Specyficzne oczekiwania stawiane przez pojemnikami tego typu sprawiają, że nie każdy zakup jest jednakowo udany. Konieczne jest zainwestowanie w odpowiedni materiał, dużo uwagi poświęca się jednak również parametrom technicznym, jakie powinny spełniać. Choć jednak pojemniki plastikowe na mięso są poddawane surowej ocenie, nie musi to wcale oznaczać problemów ze znalezieniem tych naprawdę solidnych.
Pojemniki na mięso – przegląd materiałów
Choć do produkcji pojemników na mięso można wykorzystywać wiele materiałów, dziś to polietylen jest tym, który cieszy się szczególnie dużą popularnością. Zainteresowanie nim nie powinno być zresztą dla nikogo zaskoczeniem. Może być dowolnie kształtowany i przetwarzany, a i możliwość poddawania pojemników polietylenowych recyklingowi jest wysoko ceniona. Jako pojemniki na mięso, te wykonane z polietylenu zwracają na siebie uwagę z jeszcze jednego powodu. Utrzymanie ich w czystości nie okazuje się być szczególnie trudnym zadaniem, co może być problematyczne w przypadku wielu innych materiałów. Plusem pojemników tego rodzaju jest również ich lekkość. Trudno nie docenić jej zwłaszcza podczas transportu, choć jest ich atutem na każdym etapie produkcji mięsa, w którym pojemniki znajdują zastosowanie. Oczywiście, nawet mając pewność, że pojemnik jest wykonany starannie, nie warto kupować tego, który nie posiada certyfikatu bezpieczeństwa i higieny.