Jeśli szukasz doskonałej, słonej przekąski na swoje przyjęcie urodzinowe lub kolację ze znajomymi – postaw na podgrzybki marynowane! Połączenie delikatnych, podgotowanych grzybków, octu oraz przypraw o intensywnym zapachu i smaku to prawdziwa gratka dla miłośników wyrazistych smaków.
Przepis na podgrzybki marynowane
Aby przygotować idealne Podgrzybki marynowane należy wcześniej je umyć pod bieżącą wodą, oczyścić i podgotować (nie dłużej niż 5 minut). W międzyczasie należy przygotować octową zalewę z dodatkiem soli, pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego i liścia laurowego.Słoiczki uprzednio należy wyparzyć i układać w nich grzybki mniej więcej do ¾ wysokości słoiczka. Podgrzybki następnie należy zalać jeszcze gorącą zalewą i mocno zakręcić.
Jakie podgrzybki zbierać?
Podgrzybki to jedne z twardszych grzybów, dlatego tak dobrze pasują do marynowania. Zawsze należy zbierać młode, zdrowe i jędrne grzybki. Trzeba upewnić się, że nie są one nadgryzione przez ślimaki lub robaki.Na podgrzybki marynowane najlepiej nadają się małe grzybki o średnicy kapelusza od 3 do 5 cm2. Należy wybierać grzyby o ciemnych, twardych kapeluszach. Małe grzybki można marynować w całości, te większe należy przekroić na dwie lub cztery części.
Czy każdy może jeść podgrzybki marynowane?
Podgrzybków marynowanych nie powinny jeść małe dzieci, gdyż wszystkie grzyby są dość ciężkostrawne. Osoby z chorobami wątroby czy przewodu pokarmowego również powinny uważać z nadmiernym spożyciem podgrzybków marynowanych.Podgrzybki marynowane spożywane od czasu do czasu jako przekąska na pewno nikomu nie zaszkodzą, a bez wątpienia dostarczą niezapomnianych wrażeń smakowych.