Kiedy rozpoczynają się upały, coraz chętniej sięgamy po chłodne desery, których oferta jest rozmaita. Możemy wybierać w wielu kombinacjach deserów lodowych, zimnych koktajli, mrożonych napojów czy sorbetów. Wśród nich ciekawą opcją deseru jest granita.
Granita prosto z Sycylii
Granita jest sycylijskim deserem, który tradycyjnie jest przygotowywany z cukru, wody i owoców cytrusowych, najczęściej z cytryn. Charakterystyczną cechą granity, która odróżnia ją od sorbetu, jest ziarnistość lodu, która nadaje wyjątkową teksturę deseru. Granita z Sycylii wraz z Arabami zawędrowała do Włoch, obecnie jest dostępna niemal na całym świecie
Wiele kombinacji smakowych
W przygotowaniu granity nie musimy się ograniczać wyłącznie do owoców cytrusowych. Dla osób pijących kawę idealną opcją będzie granita kawowa. Osoby lubiące desery owocowe mogą wybierać w granitach na bazie soków owocowych lub owoców. Dla osób gustujących w bardziej wytrawnych propozycjach ciekawym wyborem będzie Granita warzywna. Oprócz tego, granita może być świetnym urozmaiceniem imprezy, jeżeli dodamy do niej alkohol. Bezpieczną opcją jest szampan z truskawkami, lecz wódka i arbuz również świetnie się sprawdzą w postaci orzeźwiającego deseru z alkoholem. Doskonałe połączenie z szampanem mogą stworzyć również brzoskwinie.
Łatwa do przygotowania
Pomimo długiego czasu przygotowania deseru, sam proces jest stosunkowo łatwy. W celu powstania syropu w garnku łączymy cukier, wodę oraz wybrane dodatki w postaci kawy, herbaty, owoców lub warzyw. Kiedy syrop się zagotuje, studzimy go a następnie mrozimy. Co jakiś czas mieszamy granitę. Całkowicie zmrożony deser po około pięciu godzinach jest gotowy do podania. Granita jest ciekawym deserem nie tylko na imprezę, ale również sprawdzi się jako niebanalne śniadanie w upalny dzień. Balansując między dodatkami możemy stworzyć rewelacyjnie smakujące, a do tego orzeźwiające danie. Jest to opcja obowiązkowa do przygotowania w upalne dni i przekonania się do świetnego, sycylijskiego deseru.