Napój koneserów

Piwo od wieków cieszy się niegasnącą popularnością wśród koneserów dobrych trunków. Są sytuacje, w których ci, którzy lubią je spożywać ze względu na walory smakowe, nie mogą tego zrobić z powodu zawartego w nim alkoholu. Tu alternatywą jest piwo bezalkoholowe.

Piwo

Generalnie piwo zawiera zazwyczaj między 4 a 6 procent objętości alkoholu. Jego amatorzy sięgają po nie, aby ugasić pragnienie, zaspokoić ochotę na smak chmielu i goryczki, ale także powodowani chęcią podniesienie procentów. Jest to bardzo kultowy napój, obecny na wielu spotkaniach o charakterze towarzyskim lub rodzinnym. Dla niektórych stanowi chwilę relaksu i orzeźwienia po skończonym dniu, a także pomaga w zaśnięciu.

Orzeźwiający napój

Zyskujące coraz większą popularność piwo bezalkoholowe stanowi opcję dla tradycyjnego piwa z alkoholem. Każdy, kto je lubi, ale planuje jazdę samochodem, trening sportowy, ma problemy zdrowotne albo jest w ciąży, może stosować właśnie ten smaczny zastępnik.Piwo bezalkoholowe tak samo pachnie, smakuje i wygląda jak tradycyjny browar, ale pomimo nazwy, często zawiera śladowe ilości procentów i również z tego względu różnie się je oznacza: non alcohol, light, low alcohol, near beer, dealcoholised. Dokładne sprawdzanie tego parametru jest to o tyle istotne, że taki napój piwny może zawierać nawet 0,5 procent alkoholu.

Produkcja piwa

Proces warzenia piwa bezalkoholowego przebiega prawie identycznie z tradycyjnym i przy użyciu tych samych składników: na przykład słodu jęczmiennego czy pszenicznego, chmielu, drożdży i wody. W jednym przypadku na pewnym etapie fermentacji ogranicza się ilość alkoholu w produkcie końcowym, w innym – nowszym sposobie – stosuje się specjalne drożdże wydzielające mniej procentów w czasie tego procesu.

Generalnie, alternatywa ograniczająca zawartość alkoholu w piwie wychodzi naprzeciw koneserom tego cieszącego się dużą popularnością napoju. Jego smak dla wielu jest niezastąpiony i stanowi namiastkę orzeźwienia i wytchnienia w wolnej chwili. Kojarzy się też ze wspólnie spędzonym czasem w gronie znajomych, dla których przebywanie razem nie wiąże się z koniecznością podnoszenia procentów w organizmie i nie stanowi to warunku niezbędnego dla przyjemnej zabawy w grupie.