W okresie jesienno-zimowym szczególnie ważne jest zadbanie o swoją odporność. Dlatego istotne jest spożywanie w tym czasie dużej ilości warzyw, które dostarczają do organizmu duże ilości witamin. Wiele sprzedawanych w sklepach warzyw posiada jednak w swoim składzie barwniki i konserwanty. Jakie zatem warzywa wybierać zimą?
Susz warzywny to lepszy wybór
Zdecydowanie lepszym pomysłem od kupna warzyw, które niekoniecznie są zdrowe, gdyż zawierają w sobie dużo substancji chemicznych, jest przygotowane suszu warzywnego, który można dodawać do obiadów.
Pewnie wiele osób zada sobie pytanie, dlaczego lepiej nie udać się do sklepu i nie kupić gotowego suszu z warzyw. Otóż odpowiedź jest bardzo prosta i podobna do poprzedniej. W gotowych suszach warzywnych również można znaleźć całkiem sporo sztucznych dodatków. Rozwiązaniem na te problemy jest przygotowanie własnego suszu warzywnego.
Jakie warzywa można suszyć?
Praktycznie każde warzywo nadaje się do suszenia, jednak największą popularnością cieszy się zdecydowanie natka pietruszki czy selera naciowego i koperek. Wiele osób decyduje się także na suszenie pomidorów czy papryki, które idealnie pasują do pizzy.
Czy można ususzyć na przykład marchewkę czy buraka? Oczywiście, że tak. jest to proces co prawda dłuższy i bardziej czasochłonny, ale jest to jak najbardziej możliwe. Suszone i zmielone marchewki czy buraki są świetnym dodatkiem do zup i służą jako przyprawy.
Jak suszyć warzywa?
Susz warzywny jest bardzo prosty w wykonaniu. Oczywiście konieczne będą do tego świeże warzywa, najlepiej takie niepryskane, które rosły z ogrodzie. Warzywa powinny być oczywiście dobrze umyte.
To w jaki sposób będą się one suszyć zależy już od wizji osoby, która rozpoczyna ten proces. Pomidory można suszyć w postaci plastrów, podobnie jak marchewkę. Natkę pietruszki najlepiej poszatkować na drobne kawałki. Trzeba pamiętać, że warzywa powinny suszyć się w ciepłym i ciemnym miejscu. Po ususzeniu konieczne jest zamknięcie warzyw w szczelnym pojemniku, gdyż w ten sposób dłużej zachowają świeżość.
Wart wykonać susz z warzyw z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na to, aby dostarczać organizmowi cennych witamin nawet w okresie zimowym czy jesiennym.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..