Warzywa suszone to warzywa, które po wysuszeniu zawierają mniej niż 10 procent wody, dzięki czemu są trwałe, ponieważ proces psucia się jest znacznie spowolniony.
Susz warzywny — zastosowanie
Suszone warzywa mogą być używane m.in. jako przekąska, baza do zup i sosów. Przed suszeniem zazwyczaj warzywa są blanszowane lub gotowane.
Susz warzywny jest czasami przetwarzany na proszek za pomocą młynka do kawy lub blendera, a następnie wykorzystywany jako składnik do gotowania. Właściwie wysuszone i przechowywane, suszone warzywa mogą mieć nawet kilkuletni okres przydatności do spożycia.
Jakie warzywa można przetworzyć na susz warzywny?
Prawie wszystkie warzywa nadają się do wyrobu suszu warzywnego. Szczególnie popularne są suszone pomidory, które jak wszystkie suszone warzywa mają bardzo intensywny aromat. Równie dobrze nadają się do suszenia: pasternak, bataty, buraki, marchewki lub papryka.
Niektóre warzywa nie nadają się do suszenia, zwłaszcza jeśli chodzi o suszenie w domu. Na przykład suszone ziemniaki często stają się czarne i niejadalne. Głównym problemem jest wysoka zawartość skrobi.
Czy suszone warzywa są zdrowe?
W przeciwieństwie do suszonych owoców suszone warzywa mają zwykle bardzo mało cukru. Podczas procesu suszenia tracą wodę, ale to nie pozbawia ich większości witamin.
Dzięki temu uzyskujemy zdrową i smaczną żywność, która ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.
Do czego jeszcze można wykorzystać susz warzywny?
Oprócz tego, że suszone warzywa są świetną przekąską, są również bardzo dobre do uszlachetniania potraw, takich jak zupy i sosy. Podróżnicy lubią zabierać ze sobą suszone warzywa, aby zaoszczędzić miejsce i wagę w plecaku, dzięki czemu trekking nie jest tak męczący. Szczególnie popularne są chipsy warzywne.
Nierzadko suszy się warzywa do produkcji karmy dla zwierząt. Niestety często w kupionej karmach dla psów znajdują się dodatki, na które wiele psów jest uczulonych. Niezależnie od tego, czy dla psa, czy dla konia, suszone warzywa są również zdrową przekąską dla zwierząt.
W jakiej temperaturze suszy się warzywa i jak długo to trwa?
Optymalna temperatura suszenia to od 50 do 60 stopni Celsjusza. Przygotowanie suszu warzywnego wymaga cierpliwości — suszenie warzyw może zająć trochę czasu.
Czas schnięcia jest bardzo zróżnicowany. Zależy to głównie od zawartości wody i wielkości warzyw. Cienkie chipsy warzywne mogą być gotowe w kilka godzin, podczas gdy grube kawałki marchewki schną 18 godzin lub dłużej.