Owoce i warzywa to podstawa dobrze zbilansowanej diety. Są bombą witaminową, dzięki nim organizm może odpowiednio funkcjonować.
Latem i jesienią dostęp do świeżych warzyw jest duży, niektórzy uprawiają je w swoich ogródkach, inni kupują je w sklepach i na bazarkach. A co gdy za oknem zima? Tutaj niezbędny może okazać się susz warzywny.
Jakie warzywa można suszyć?
Marchew, pietruszka i buraki to jedne z najczęściej stosowanych warzyw w gospodarstwach domowych. Wiele osób uwielbia chrupać młodą, świeżą marchewkę, natomiast pietruszka to składnik wielu dań. Zarówno natka, jak i korzeń wykorzystywane są przez kucharzy w restauracjach i w domowych kuchniach.
Do suszu warzywnego nadaje się wiele warzyw takich jak: marchewka, pietruszka, cebula, ziemniak, por, seler, burak, papryka, a nawet pomidor. Warto dodać, że warzywa nie są suszone w całości. Dlatego w ofercie wielu producentów można znaleźć susz warzywny w formie wiórek, kostek, płatków oraz drobnego pudru.
Zalety suszu z warzyw
Małe dzieci wiedzą jak ważne jest jedzenie warzyw i jakie mają one właściwości. Dlatego chętnie chrupią marchewkę i zajadają się kanapkami z pomidorem czy ogórkiem. Porcja warzyw dostarcza im witamin oraz ważnych mikro i makroelementów. Takie same właściwości posiadają suszone warzywa, dodatkowo posiadają szereg innych właściwości.
Po odpowiednim przerobieniu i wysuszeniu smak warzyw się nie zmienia, a nawet staje się bardziej intensywny. Dlatego takie warzywne przyprawy są świetnym dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę i zdrową dietę mogą używać ich jako alternatywę dla słodyczy. Taka zdrowa przekąska z pewnością doda energii. W przeciwieństwie do surowych warzyw susz warzywny jest dużej przydatny do spożycia, a ze względu na mniejsze rozmiary można go łatwo przechowywać w kuchennych szafkach.
Czy susz można wykonać samodzielnie?
Posiadając nawet najmniejszy ogródek nie chcemy, aby uprawiane tam warzywa się zmarnowały. Samodzielnie wykonany susz warzywny na dłużej zatrzyma smaki lata z własnego ogrodu.
Aby przygotować taki susz należy wybrać odpowiednie warzywa bez uszkodzeń. Następnie trzeba je przygotować, usuwając niepotrzebne naci i korzenie. Warzywa należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić lub zetrzeć na tarce i odłożyć w ciepłe i suche miejsce, aby mogły się zasuszyć. W sklepach dostępne są specjalne urządzenia do suszenia, które przyspieszą ten proces.