Barszcz czerwony to klasyka polskiej i litewskiej kuchni. Z pozoru prosty wymaga sporej wiedzy i przygotowania. W tym przypadku szczypta przyprawy może zdecydować o powodzeniu lub porażce. Przygotowania do tej tradycyjnej zupy wigilijnej warto rozpocząć od głównego składnika, jakim jest koncentrat barszczu czerwonego, który można kupić lub przyrządzić samodzielnie.
Tajemnice barszczu czerwonego
Niewątpliwie barszcz czerwony tu zupa, która zasługuje na miano kapryśnej, acz wartej zachodu królowej. W odróżnieniu od innych nie akceptuje pośpiechu i kiepskich składników. Jej przyrządzanie można przyrównać do sztuki, w której każdy najmniejszy element ma wielkie znaczenie.
Sercem barszczu są wysokiej klasy składniki, a konkretnie buraki, które nie mogą być przerośnięte czy wysuszone. To z nich należy przygotować tradycyjny koncentrat barszczu czerwonego, który pozwoli na uzyskanie pełni smaku i koloru. Jeśli decydujemy się na jego samodzielne przygotowanie musimy pamiętać o czasie – potrzebujemy około tygodnia, na uzyskanie esencjonalnego i wybornego w smaku składnika.
Domowy koncentrat barszczu czerwonego lubi ciepło, zacienione miejsca i spokój. Do jego przygotowania potrzebujemy około 2 kilogramów dobrej jakości buraków, letniej, przegotowanej wody i kromki razowego chleba. Idealnie, jeśli dysponujemy naczyniem kamionkowym, w którym kiszenie przebiega bez zakłóceń. Umyte i pokrojone na kawałki buraki należy zalać wodą, na górę położyć kromkę chleba, całość zawinąć gazą i odstawić na około 5 dni w zacienione miejsce. Po tym czasie można zlać domowy koncentrat do wyparzonych butelek.
Wersja dla zabieganych
Nie zawsze mamy możliwość lub chęci do samodzielnego przygotowania wszystkich składników idealnego barszczu. Na szczęście z pomocą przychodzą nam producenci wysokiej jakości koncentratów, które praktycznie niczym nie różnią się od tych domowych. Naturalnie musimy wiedzieć, jak wybrać produkt z górnej półki.
Zapoznanie się z etykietą produktu to absolutna podstawa. W koncentracie musi być duża zawartość buraków – niby to takie oczywiste, ale na rynku możemy spotkać produkty znacznie odbiegające od standardów. Im krótszy skład i termin spożycia, tym większą mamy pewność, że wybrany koncentrat jest wyprodukowany według tradycyjnych receptur i nie został w żaden sposób chemicznie zakonserwowany. Oczywiście może on w swoim składzie zawierać np. majeranek, czosnek lub cytrynę.
Zachowajmy także zalecane proporcje użycia i pamiętajmy, że barszczu nie można zagotować, ponieważ traci on nie tylko swój piękny, głęboki kolor, ale i smak.