W ostatnim czasie można obserwować pewien trend związany z modą na spożywanie dużych ilości warzyw oraz owoców. Dieta roślinna zdobywa coraz więcej fanów. Pojawia się wiele doskonałych przepisów na dania oparte o świeże jarzyny, które są naprawdę pyszne i sycące. To naprawdę dobry kierunek, bo świeże warzywa są przecież w diecie najważniejsze.
Doskonała przyprawa z warzyw, czyli susz warzywny
Na szczęście w Polsce nie ma problemu z dostępem do świeżych warzyw. W naszym kraju popularnością cieszą się wszystkie warzywa korzeniowe. To właśnie ona najczęściej stanowią bazę do różnego rodzaju pysznych zup. Ze świeżych warzyw można przygotować też doskonałą przyprawę nadającą się do dosmaczania praktycznie wszystkich potraw. Jest nią susz warzywny oparty o takie jarzyny, jak marchew czy pietruszka.
Domowy susz warzywny do zup i sosów
Przyprawy oparte o suszone warzywa bez problemu można kupić w każdym sklepie. Tak naprawdę to kultowe przyprawy jeszcze rodem z lat 80-tych. Niestety tego typu susz warzywny bardzo często zawiera w sobie sporo konserwantów oraz soli. Jeżeli zatem wybiera się wersję ze sklepu, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na informacje o składzie produktu. Najlepiej wybierać taki susz warzywny ekologiczny. Najczęściej nie zawiera on w sobie zbyt dużo konserwantów oraz różnych sztucznych aromatów. To zatem naprawdę dobrej jakości produkt oparty o wysuszone warzywa. Otwarte opakowanie trzeba przechowywać w szczelnym zamknięciu, aby aromat nie ulatniał się. Jeżeli są problemy ze znalezieniem tak dobrego gotowego produktu, z powodzeniem można wyczarować go samemu we własnej kuchni.
Jak samemu zrobić susz warzywny?
W jaki sposób samemu przygotować tego typu susz warzywny? To naprawdę nic trudnego. Wystarczy kupić warzywa korzeniowe takie jak marchew i pietruszka, seler i por. Przyda się też cebula oraz czosnek, natka pietruszki i koperek. Aby smak suszu bardziej nawiązywało do znanej gotowej przyprawy tego typu, można dodać do tego wszystkiego jeszcze lubczyk. Warzywa należy drobno pokroić i włożyć do suszarki do warzyw. Gdy wszystkie ususzą się, trzeba je następnie ze sobą wymieszać i włożyć do szczelnego pojemnika. Aby je zakonserwować i zabezpieczyć, można dodać odrobinę soli kamiennej.