Rodzinna uroczystość, czy impreza w domowym zaciszu? Nie ma lepszego pomysłu na poczęstunek dla gości niż barszcz z krokietami. U wielu mniej doświadczonych gospodarzy perspektywa samodzielnego gotowania barszczu wzbudza przerażenie. Tymczasem wystarczy skorzystać z koncentratu barszczu czerwonego, a szybko można przygotować pyszną zupę.
Jak przygotować zupę na bazie koncentratu barszczu czerwonego?
Wielu gospodarzy organizujących domowe imprezy, na przykład Sylwestrowe, chciałoby poczęstować swoich gości czymś smacznym. A kto nie lubi ciepłego i aromatycznego barszczu z krokietem lub pasztecikiem? Ta zupa potrafi dodać sił osobom zmęczonym szaleństwem na parkiecie, a nawet postawić na nogi tych, którzy przesadzili z alkoholem.Przygotowanie barszczu, który zasmakuje gościom to nie lada wyzwanie. Buraki muszą być dobrej jakości, do tego długo gotowane. Sama zupa wymaga też pracochłonnego zakwasu i odpowiedniego doprawienia. Nie każdy ma ochotę spędzać tyle godzin w kuchni. Koncentrat barszczu czerwonego to idealne rozwiązanie i oszczędność czasu. Wystarczy rozcieńczyć koncentrat wodą, doprawić i… gotowe.Jeżeli impreza odbywa się latem, można do koncentratu dodać kefiru – powstanie wtedy chłodnik, który orzeźwi gości.
Jaki koncentrat barszczu czerwonego wybrać?
W sklepach jest duży wybór koncentratów, różnią się one barwą i intensywnością. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem koncentratu. Jeśli na jego bazie będzie przygotowywany delikatny chłodnik, lepiej wybrać taki z mniejszą ilością buraków w składzie. Być może wśród gości znajdują się dzieci i osoby z wrażliwym żołądkiem, warto wtedy przygotować łagodniejszą wersję. Z kolei zupa z większą ilością buraków będzie bardziej intensywna. Oczywiście najlepszy będzie produkt, który nie zawiera konserwantów i ulepszaczy smaków.
Czy zupa z koncentratu barszczu czerwonego jest pełnowartościowa i posmakuje gościom?
Warto pamiętać, że koncentrat barszczu czerwonego to nie to samo co zupa z torebki. Popularne zupki w proszku nie zawierają buraków, za to dużą ilość konserwantów i ulepszaczy smaku. Tymczasem koncentrat to skondensowany sok z buraków, czyli gotowy do picia, pełnowartościowy barszczyk. Dzięki pasteryzacji barszcz ze słoika zachowuje wszelkie zdrowotne właściwości buraków. O ile samodzielne gotowanie barszczu może skończyć się niepowodzeniem, o tyle zupa z koncentratu na pewno się uda. Odpowiednio doprawiona i rozcieńczona będzie urzekała intensywnym, bordowym kolorem i aromatem. Taka zupa na pewno zrobi wrażenie na gościach, a przy tym jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.